Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
2B08022

Zlepšení systému mikrobiologické kontroly pivovarského provozu se zaměřením na snížení rizika kontaminace nealkoholických, nízkoalkoholických a nepasterovaných piv striktně anaerobními bakteriemi rodu Pectinatus

Cíle projektu

Zlepšení systému mikrobiologické kontroly pivovarského provozu, snížení rizika kontaminace piva anaerobními bakteriemi, podpora konzumace nealkoholických a nízkoalkoholických piv, a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarů na světovém trhu.

Klíčová slova

Pectinatusstrictly anaerobic bacteriabeer spoilagemicrobiological control of brewery plantidentification methodsPCR

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

  • Program

    Zdravý a kvalitní život

  • Veřejná soutěž

    Zdravý a kvalitní život 2 (SMSM20082B2)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    1182/2010-31

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Improvement of the brewery microbiological control system focused on lowering the risk of contamination of alcohol-free, low-alcoholic and unpasteurized beers by strictly anaerobic bacteria of the genus Pectinatus

  • Anotace anglicky

    The focal point of the project will be the development of a rapid and reliable method for identification of Pectinatus bacteria. The consumption of beers with increased sensitivity to microbial spoilage, e.g. alcohol-free, low-alcoholic and unpasteurizedbeers, has lately been increasing. The risk of contamination of the final product by strictly anaerobic bacteria increases in connection with the use of technologies that lead to a considerable lowering of oxygen content in beer. The project aims at improving the microbiological control system in brewery plants and reducing the risk of contamination of beer by strictly anaerobic bacteria.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • CEP - další vedlejší obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • OECD FORD - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)
    10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)
    10605 - Developmental biology
    10606 - Microbiology
    10607 - Virology
    10608 - Biochemistry and molecular biology
    10609 - Biochemical research methods
    21101 - Food and beverages
    30101 - Human genetics

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Řešení projektu probíhalo v souladu s jeho zadáním. Projekt řešil významnou problematiku identifikace a kultivace anaerobního mikroorganismu Pectinatus a minimalizaci rizika kontaminace pivovarských provozů. Unikátní výsledky jsou patentovány, shrnuty v?

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 3. 2008

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2011

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    25. 2. 2011

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP12-MSM-2B-U/01:1

  • Datum dodání záznamu

    3. 7. 2012

Finance

  • Celkové uznané náklady

    5 026 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    4 522 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    504 tis. Kč

Uznané náklady

5 026 tis. Kč

Statní podpora

4 522 tis. Kč

0%


Poskytovatel

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

CEP

GM - Potravinářství

Doba řešení

01. 03. 2008 - 31. 12. 2011