Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
2B08037

Biotechnologické metody pro inovace hodnocení zpracovatelské a spotřebitelské kvality hovězího masa jako potravinového zdroje živočišných proteinů

Cíle projektu

Stanovit vztahy mezi markery asociovanými s významnými kvalitativními vlastnostmi JUT skotu a jakostními charakteristikcami hovězího masa. Zpracovat a ověřit postup vyhledatelnosti zdroje masa.

Klíčová slova

MarkerQTLPalatabilityTendernessMarblingBeef

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

  • Program

    Zdravý a kvalitní život

  • Veřejná soutěž

    Zdravý a kvalitní život 2 (SMSM20082B2)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    1182/2010-31

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Biotechnological methods for innovations of manufacturing and consumerist quality evaluation of beef as source of an animal proteins.

  • Anotace anglicky

    Main goal of the project is to develop and validate recent biotechnological methods for inovations in prediction and estimation of beef quality with usage of genomical markers, breeding programs and feeding facilities. We want to develop recent methods for estimation of parameters of beef quality as CLA, marbling, photometric methods etc. In connection with DNA analysis of genomic markers of selected QTLs we want to develop new methods for prediction of beef consumer's, producer's and processor's quality what can be used just in neonatal period of calves' life. The part of project is also concerned to construction of MSs and SNPs panel what can be useful for identification and traceability of beef from bioproduction farms in CR.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • CEP - další vedlejší obor

    GI - Šlechtění a plemenářství hospodářských zvířat

  • OECD FORD - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)
    10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)
    10605 - Developmental biology
    10608 - Biochemistry and molecular biology
    10609 - Biochemical research methods
    21101 - Food and beverages
    30101 - Human genetics
    40203 - Husbandry

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Byly vypracovány a ověřeny biotechnologické metody hodnocení kvality hovězího masa (odporové charakteristiky, reflekční infračervená spektrometrie, měření bioimpedančního spektra, interakce genotypů růstového hormonu, Pit-1 a calpainu na střižnou sílu,g?

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 3. 2008

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2011

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    25. 2. 2011

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP12-MSM-2B-U/01:1

  • Datum dodání záznamu

    3. 7. 2012

Finance

  • Celkové uznané náklady

    11 194 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    9 407 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    663 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    1 124 tis. Kč

Základní informace

Uznané náklady

11 194 tis. Kč

Statní podpora

9 407 tis. Kč

84%


Poskytovatel

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

CEP

GM - Potravinářství

Doba řešení

01. 03. 2008 - 31. 12. 2011