Biotechnologické metody pro inovace hodnocení zpracovatelské a spotřebitelské kvality hovězího masa jako potravinového zdroje živočišných proteinů
Cíle projektu
Stanovit vztahy mezi markery asociovanými s významnými kvalitativními vlastnostmi JUT skotu a jakostními charakteristikcami hovězího masa. Zpracovat a ověřit postup vyhledatelnosti zdroje masa.
Klíčová slova
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Program
Zdravý a kvalitní život
Veřejná soutěž
Zdravý a kvalitní život 2 (SMSM20082B2)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
1182/2010-31
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Biotechnological methods for innovations of manufacturing and consumerist quality evaluation of beef as source of an animal proteins.
Anotace anglicky
Main goal of the project is to develop and validate recent biotechnological methods for inovations in prediction and estimation of beef quality with usage of genomical markers, breeding programs and feeding facilities. We want to develop recent methods for estimation of parameters of beef quality as CLA, marbling, photometric methods etc. In connection with DNA analysis of genomic markers of selected QTLs we want to develop new methods for prediction of beef consumer's, producer's and processor's quality what can be used just in neonatal period of calves' life. The part of project is also concerned to construction of MSs and SNPs panel what can be useful for identification and traceability of beef from bioproduction farms in CR.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
EB - Genetika a molekulární biologie
CEP - další vedlejší obor
GI - Šlechtění a plemenářství hospodářských zvířat
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)
10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)
10605 - Developmental biology
10608 - Biochemistry and molecular biology
10609 - Biochemical research methods
21101 - Food and beverages
30101 - Human genetics
40203 - Husbandry
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Byly vypracovány a ověřeny biotechnologické metody hodnocení kvality hovězího masa (odporové charakteristiky, reflekční infračervená spektrometrie, měření bioimpedančního spektra, interakce genotypů růstového hormonu, Pit-1 a calpainu na střižnou sílu,g?
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 3. 2008
Ukončení řešení
31. 12. 2011
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
25. 2. 2011
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP12-MSM-2B-U/01:1
Datum dodání záznamu
3. 7. 2012
Finance
Celkové uznané náklady
11 194 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
9 407 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
663 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
1 124 tis. Kč
Základní informace
Uznané náklady
11 194 tis. Kč
Statní podpora
9 407 tis. Kč
84%
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
CEP
GM - Potravinářství
Doba řešení
01. 03. 2008 - 31. 12. 2011