Hmotnostní ztráty masa po tepelné úpravě:vliv vlastností čerstvého masa, použitého zařízení a parametrů kulinární úpravy
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Program aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 - 2025, ZEMĚ
Veřejná soutěž
VaV pro Ministerstvo zemědělství II 3 (SMZE2019MZE01)
Hlavní účastníci
Veterinární univerzita Brno / Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
651-2018-14152
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Meat cooking loss: effect of fresh meat characteristics, cooking technology and parameters of cooking
Anotace anglicky
1) Cooking loss evaluation for different types of pork, beef, chicken and turkey meat, depending on the culinary equipment used during roasting, stewing, boiling and grilling and depending on the cooking parameters (temperature/time). 2) Evaluation of the effect of fresh meat characteristics (pH value, fat content, collagen content, beef aging) to the cooking loss of meat after cooking. 3) Evaluation of meat tenderness after cooking. 4) Statistical evaluation of measured values of cooking loss with variables in the project (fresh meat characteristics, cooking parameters, used culinary equipment).
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
OECD FORD - hlavní obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
OECD FORD - vedlejší obor
10608 - Biochemistry and molecular biology
OECD FORD - další vedlejší obor
20501 - Materials engineering
CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
CE - Biochemie<br>EB - Genetika a molekulární biologie<br>GG - Chov hospodářských zvířat<br>GH - Výživa hospodářských zvířat<br>JG - Hutnictví, kovové materiály<br>JP - Průmyslové procesy a zpracování
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Uspěl s vynikajícími výsledky. Cílem projektu bylo zjistit hmotnostní ztráty různých druhů masa při definované tepelné úpravě a zjistit vliv některých kvalitativních ukazatelů masa na výši těchto ztrát. Z doložených výsledků je zřejmé, že cíle projektu byly dosaženy. Nad rámec závazných výsledků byly vytvořeny i 3 články typu Jimp a 3 statě ve sborníku.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2019
Ukončení řešení
31. 12. 2021
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
25. 2. 2021
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP22-MZE-QK-U
Datum dodání záznamu
21. 6. 2022
Finance
Celkové uznané náklady
6 464 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
6 464 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč