Minoritní plodiny pro specifické využití v potravinářství
Cíle projektu
Cílem řešení projektu je rozšíření diverzity pěstovaných plodin v ČR a jejich vhodné využití. Předmětem řešení budou druhy definované EPC/GR jako minoritní (pluchaté pšenice, bezpluché ovsy a ječmeny, proso, pohanka tatarská), luskoviny (hrachy, vigna, cizrny) a olejnina (světlice). Jednotlivé druhy budou řešeny podle rozpracovanosti na daných pracovištích. U nových genotypů všech druhů budou hodnoceny důležité agronomické a morfologické znaky. U plodin, které se v ČR dosud nepěstují (vigna), nebo pěstují zcela vyjímečně (cizrna) bude vypracována metodika pro pěstování. U některých plodin je již metodika pěstování vypracovaná, zde bude hlavní pozornost zaměřena na hodnocení nutriční kvality, vývoj nových výrobků a jejich nutriční a dietetické zhodnocení pro rozšíření sortimentu dietních a zdravých potravin. U některých druhů budou navrženy technologické postupy základního zpracování i receptury dietních pokrmů.
Klíčová slova
minoritní plodinypluchaté pšeniceprosopohanka tatarskábezpluchý ovesbezpluchý ječmensvětlicecizrnavignahráchchemické složenípěstební technologiezpracovatelské technologie
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Výzkumný program Ministerstva zemědělství na léta 2005 - 2009
Veřejná soutěž
VaV pro Ministerstvo zemědělství 1 (SMZE2005MZE01)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
39667/2005-13020
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Minor crops for specific food utilization
Anotace anglicky
The aim of submitted project is enlargement of diversity of cultivated crops in CR and recommendation to their suitable utilization. The subject of project will be minor species defined by EPC/GR (hulled wheats, hulless oats and barley, proso millet andtartary buckwheat), legumes (peas, cowpeas, chickpeas) and oil bearing crop (safflower). Individual genera will be investigated according to degree of completion on the participant's workplace. The new genotypes of all species will be evaluated for important agronomical and morphological characteristics. The growing system of crops not grown yet in CR (cowpeas, chickpeas) will be recommended. The main attention for crops with developed growing system will be paid to search of their specific traits utilizable in products attractive for consumers an accompanied effect to health. For some species, technology of base processing and dietary products, recipes will be proposed.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
CEP - další vedlejší obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)21101 - Food and beverages
40105 - Horticulture, viticulture
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Průběh řešení byl v souladu s metodikou. Aktuální úpravy metodik byly rozšiřujícího a prohlubujícího charakteru.Výsledky projektu přinesly řadu nových poznatků k uplatnění alternativních plodin v českém potravinářství.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 2. 2006
Ukončení řešení
31. 12. 2009
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
23. 4. 2009
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP10-MZE-QG-U/01:1
Datum dodání záznamu
30. 6. 2010
Finance
Celkové uznané náklady
8 415 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
8 081 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
334 tis. Kč
Uznané náklady
8 415 tis. Kč
Statní podpora
8 081 tis. Kč
0%
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
CEP
GM - Potravinářství
Doba řešení
01. 02. 2006 - 31. 12. 2009