Nové metody pro výrobu, kontrolu kvality a účinků probiotických potravin
Cíle projektu
Chceme vyzkoumat vhodné složení, technologie a ověřit účinek českých probiotických mléčných výrobků na snížení onemocnění horních cest dýchacích při nárazové i pravidelné konzumaci. Aplikací výzkumně prověřených probiotických mléčných výrobků se speciálními mléčnými kulturami aplikovaných i netradičními metodami chceme podstatně omezit nástup, propuknutí nebo projevy onemocnění horních cest dýchacích, nebo zkrátit nezbytnou dobu léčení těchto onemocnění u dětí od předškolního věku do věku 18 let.
Klíčová slova
Probioticsbifidobacterialactobacillifermented milk productsfood additivesrespiratory diseases
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012-2018 ?KUS?
Veřejná soutěž
Komplexní zemědělské systémy 1 (SMZE2012MZE01)
Hlavní účastníci
Česká zemědělská univerzita v Praze / Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
Univerzita Karlova / 2. lékařská fakulta
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
46255/2012-MZE-17012
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
New methods for production, quality control and the effects of probiotic foods
Anotace anglicky
The project will include research into new technologies and preparing recipes, research into new methods for determination of selected probiotic strains and verify the effects of probiotic food applications. The additional aim of the proposed project is to increase the resistance, especially children and youth by providing new probiotic dairy products and methods of their application (regular consumption, occasional use of unconventional at the first signs of respiratory diseases).
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
CE - Biochemie
CEP - další vedlejší obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)10606 - Microbiology
10607 - Virology
10608 - Biochemistry and molecular biology
10609 - Biochemical research methods
21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Cílů vytyčených v návrhu projektu bylo dosaženo v plném rozsahu. Kladně je hodnocen vysoký počet uplatněných výsledků výzkumu v praxi při výrobě produktů s probiotiky a prebiotiky mléčné i nemléčné povahy pro výživu lidí i zvířat.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 4. 2012
Ukončení řešení
31. 12. 2016
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
1. 9. 2016
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Systémové označení dodávky dat
CEP17-MZE-QJ-U/09:1
Datum dodání záznamu
30. 6. 2017
Finance
Celkové uznané náklady
17 986 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
14 969 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
3 017 tis. Kč
Základní informace
Uznané náklady
17 986 tis. Kč
Statní podpora
14 969 tis. Kč
83%
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
CEP
GM - Potravinářství
Doba řešení
01. 04. 2012 - 31. 12. 2016