Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
QJ1210093

Nové metody pro výrobu, kontrolu kvality a účinků probiotických potravin

Cíle projektu

Chceme vyzkoumat vhodné složení, technologie a ověřit účinek českých probiotických mléčných výrobků na snížení onemocnění horních cest dýchacích při nárazové i pravidelné konzumaci. Aplikací výzkumně prověřených probiotických mléčných výrobků se speciálními mléčnými kulturami aplikovaných i netradičními metodami chceme podstatně omezit nástup, propuknutí nebo projevy onemocnění horních cest dýchacích, nebo zkrátit nezbytnou dobu léčení těchto onemocnění u dětí od předškolního věku do věku 18 let.

Klíčová slova

Probioticsbifidobacterialactobacillifermented milk productsfood additivesrespiratory diseases

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012-2018 ?KUS?

  • Veřejná soutěž

    Komplexní zemědělské systémy 1 (SMZE2012MZE01)

  • Hlavní účastníci

    Česká zemědělská univerzita v Praze / Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
    Univerzita Karlova / 2. lékařská fakulta
    Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    46255/2012-MZE-17012

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    New methods for production, quality control and the effects of probiotic foods

  • Anotace anglicky

    The project will include research into new technologies and preparing recipes, research into new methods for determination of selected probiotic strains and verify the effects of probiotic food applications. The additional aim of the proposed project is to increase the resistance, especially children and youth by providing new probiotic dairy products and methods of their application (regular consumption, occasional use of unconventional at the first signs of respiratory diseases).

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    CE - Biochemie

  • CEP - další vedlejší obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    10606 - Microbiology
    10607 - Virology
    10608 - Biochemistry and molecular biology
    10609 - Biochemical research methods
    21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Cílů vytyčených v návrhu projektu bylo dosaženo v plném rozsahu. Kladně je hodnocen vysoký počet uplatněných výsledků výzkumu v praxi při výrobě produktů s probiotiky a prebiotiky mléčné i nemléčné povahy pro výživu lidí i zvířat.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 4. 2012

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2016

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    1. 9. 2016

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP17-MZE-QJ-U/09:1

  • Datum dodání záznamu

    30. 6. 2017

Finance

  • Celkové uznané náklady

    17 986 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    14 969 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    3 017 tis. Kč