Bioaktivní obaly
Cíle projektu
Projekt je zaměřen na využití protektivních (antibakteriálních a antifungálních) vlastností bakterií mléčného kvašení (BMK) pro výrobu biologicky aktivních obalů. Biologicky aktivní ochranná vrstva vybraných kmenů BMK nebo jejich metabolitů bude jednak snižovat riziko alimentárních onemocnění způsobených bakteriemi, popřípadě plísněmi, a jednak přispěje k prodloužení údržnosti potravin (food shel-life time). Používání bioaktivních obalů přispěje ke zvýšení konkurenceschopnosti výrobců potravin, ke zvýšení kvality a bezpečnosti potravin v těchto obalech zabalených a ke snížení ekonomických a společenských ztrát v důsledku alimentárních onemocnění. Cílem projektu je vyvinout nový typ obalu na různé druhy potravin s biologicky aktivní ochrannou vrstvou inhibující vybrané nežádoucí mikroorganismy, tedy bez příměsí syntetických stabilizátorů a konzervantů. Bude zpracována odborná recenzovaná publikace, vytvořena certifikovaná metodika pro hodnocení účinnosti nového obalu, bude vyhotoven užitný vzor na složení protektivního preparátu jako součást tiskového média, metoda pro zpracování biologických částic postupy obvyklými v polymerní chemii, tisková hmota pro ověření všech aplikačních zařízení a testování mikrobiální účinnosti, funkční vzorek pro formulacitiskové hmoty, prototyp bioaktivní obalové fólie a patent pro průmyslovou výrobu.
Klíčová slova
lactic acid bacteriabacteriocinsmaterial interactionsactive packagingactive film for packaging-material printing
Veřejná podpora
Poskytovatel
Technologická agentura ČR
Program
Program na podporu aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje ALFA
Veřejná soutěž
ALFA 3 (STA02013TA03)
Hlavní účastníci
INVOS, spol. s r. o.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
2013TA03010546
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Bioactive packaging
Anotace anglicky
The project is focused on the use of protective (antibacterial and antifungal) properties of lactic acid bacteria (LAB) for the production of biologically active packaging. Biologically active protective layer selected strains of LAB or their metaboliteswill be to reduce the risk of foodborne illness caused by bacteria or fungi, and contribute to extend the shelf-life of foods (food shel-life time). The use of bioactive packaging will enhance the competitiveness of food producers, to improve the quality and safety of food packaged in these containers and to reduce economic and social losses due to foodborne illness. Project goal is develop a new type of packaging for different types of food with biologically active protective layer inhibiting undesirable selected microorganisms, that means free of synthetic preservatives and stabilizers. This will create a specialized reviewed publications, the certified methodology for evaluating the effectiveness of the new packaging, will be established the utility model for the composition of protective preparation as part of the print media, then method for the processing of biological particles using polymer chemistry, printing matter for the verification all application equipment and for microbial efficiencytesting, functional model for the formulation of print materials, bioactive packaging film prototype and a patent for industrial production.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
EI - Biotechnologie a bionika
CEP - další vedlejší obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)10606 - Microbiology
10607 - Virology
20801 - Environmental biotechnology
20802 - Bioremediation, diagnostic biotechnologies (DNA chips and biosensing devices) in environmental management
20803 - Environmental biotechnology related ethics
20901 - Industrial biotechnology
20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation
20903 - Bioproducts (products that are manufactured using biological material as feedstock) biomaterials, bioplastics, biofuels, bioderived bulk and fine chemicals, bio-derived novel materials
21101 - Food and beverages
30401 - Health-related biotechnology
30402 - Technologies involving the manipulation of cells, tissues, organs or the whole organism (assisted reproduction)
30403 - Technologies involving identifying the functioning of DNA, proteins and enzymes and how they influence the onset of disease and maintenance of well-being (gene-based diagnostics and therapeutic interventions [pharmacogenomics, gene-based therapeutics])
30404 - Biomaterials (as related to medical implants, devices, sensors)
30405 - Medical biotechnology related ethics
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
40402 - GM technology (crops and livestock), livestock cloning, marker assisted selection, diagnostics (DNA chips and biosensing devices for the early/accurate detection of diseases) biomass feedstock production technologies, biopharming
40403 - Agricultural biotechnology related ethics
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Oponentní komise dospěla k závěru, že cíle projektu byly v plné míře splněny a získané výsledky mají vysoký aplikační potenciál.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2013
Ukončení řešení
31. 12. 2016
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
18. 2. 2016
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Systémové označení dodávky dat
CEP17-TA0-TA-U/02:1
Datum dodání záznamu
26. 7. 2017
Finance
Celkové uznané náklady
16 800 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
10 900 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
5 900 tis. Kč
Základní informace
Uznané náklady
16 800 tis. Kč
Statní podpora
10 900 tis. Kč
64%
Poskytovatel
Technologická agentura ČR
CEP
GM - Potravinářství
Doba řešení
01. 01. 2013 - 31. 12. 2016