Vývoj moderních metod pro hodnocení autenticity "českého piva"
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Program
Zdravý a kvalitní život
Veřejná soutěž
Zdravý a kvalitní život 2 (SMSM20082B2)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
1182/2010-31
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Development of modern methods to authenticity assessment of "Czech beer"
Anotace anglicky
The aim of presented project is development of modern techniques to qualitative and quantitative analysis of some characteristic components of Czech beer. One of the main goals is separation and analysis of specific proteins and peptide fragments and changes of their content during beer processing. Based on analysis of barley variety purity using standard 1D PAGE-SDS detailed characteristics of proteins by microfluidic techniques, 2D-electrophoresis, LC/ESI-MS, LC/MS/MS a GPC/LC. Further aim is qualitative and quantitative analysis of individual phenolics in Czech beer by chromatographic techniques (RP-HPLC, LC/MS). In next part volatile and bitter substances will be analyzed by gas chromatography connected with mass spectrometry techniques (GC/MS, GC/GC/TOF) in beer and brewing intermediates. All analyses will be performed in several kinds of Czech beer in comparison with beers processed by different technology. During comparative study also sensory analysis and basic characteristics of malt will
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
CB - Analytická chemie, separace
CEP - další vedlejší obor
CE - Biochemie
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10406 - Analytical chemistry<br>10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Během řešení projektu byly vyvinuty nové instrumentální metody stanovení proteinů, fenolických látek, těkavých a hořkých látek a testovány možnosti jejich využití pro stanovení autenticity piva. Byl navržen set doplňkových parametrů kvality piva na bázi?
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 3. 2008
Ukončení řešení
31. 12. 2011
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
25. 2. 2011
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP12-MSM-2B-U/01:1
Datum dodání záznamu
3. 7. 2012
Finance
Celkové uznané náklady
12 563 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
11 304 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
1 259 tis. Kč