Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Program
Národní program udržitelnosti I
Veřejná soutěž
Národní program udržitelnosti 2 (SMSM2014LO2)
Hlavní účastníci
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
MSMT-7778/2014
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Sensory Research Centre in Prague and Brewhouse for research and development - sustainability and development
Anotace anglicky
The main purpose of this project is to support the sustainability of the Protected Geographical Indication (PGI) “Czech beer” (Official Journal of the EU C 016 / 23/01/2008 p 14-22). The project is based on five mutually interacting sub-goals. The first, fundamental, objective is to develop a set of analytical and sensory methods for formulating the sensory properties of Czech beer (CB) in the context of raw materials and technological production processes. Advanced analytical and sensory maps of CB and raw materials will be developed by using a completely new methodological approach for the comprehensive characterization of the organoleptic character of the food/beverage, called sensomics, The second objective is the research into the varieties of malting barley and hops in terms of the sensomic profiles of beer, and prediction of organoleptic properties of beer based on the varietal characteristics of soil/climatic variability of raw materials. The third objective is the research of technological strains of brewing yeast and other microorganisms, exploring the production of both desirable and undesirable flavor compounds by these strains. The work aimed at the fourth objective focuses on research in the area of increasing the efficiency of economic production by implementing new technologies or optimizing existing technology in production units by means of setting process parameters within the confines of the PGI CB, while maintaining a comprehensive and critical look at the sensory nature of the final product. The fifth objective is to develop new recipes for fermented products specifically targeted at different consumer groups. Changes in the lifestyle bring about increasing interest in products with new sensory characteristics, growing popularity of low-alcoholic fermented beverages and the need to satisfy consumers with certain diseases (diabetes, celiac disease). Innovation of the brands in this direction is a problem for small and medium-sized businesses.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
CB - Analytická chemie, separace
CEP - další vedlejší obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10406 - Analytical chemistry<br>10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Nosnými tématy Projektu LO1312 „Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna – udržitelnost a rozvoj“ řešeného Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským, a.s. byla znalostní podpora fenoménu českého piva (CHZO České pivo) v řetězci šlechtitelé – pěstitelé – sladovny - pivovary, v oblastech úspory energií a mikrobiologické kontroly ve výrobě a vývoj nových nápojů na bázi piva. V řadě impaktovaných a recenzovaných publikací byl popsán vypracovaný sofistikovaný soubor metod pro senzomické hodnocení piva a nově charakterizovány současné české odrůdy ječmene a chmele pro České pivo i nové perspektivní odrůdy. Významná je i nová metoda stanovení karcinogenních N-nitrosaminů a funkční vzorek přístroje pro hodnocení fotooxidačního poškození piva. Byly vypracovány patentově chráněné receptury piva kvašeného unikátním kmenem vinařských kvasinek, bezlepkového piva z quinoy a speciálních studeně chmelených piv. Výrobky jsou nebo v brzké době budou na trhu.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 7. 2014
Ukončení řešení
30. 6. 2019
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
4. 2. 2019
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP20-MSM-LO-U/01:1
Datum dodání záznamu
4. 6. 2020
Finance
Celkové uznané náklady
20 978 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
9 198 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
3 625 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
8 155 tis. Kč