Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
QJ1610202

Vývoj nových plodin s cílem produkce potravinářských výrobků s vyšší výživovou hodnotou

Cíle projektu

Cílený výběr zemědělských surovin, možnosti jejich zpracování využitím moderních zpracovatelských procesů a komplexní zhodnocení vlastností nových potravinářských výrobků. Šlechtění nových specifických odrůd ječmene, následné technologické úpravy a vývoj potravin s vysokou výživovou a senzorickou kvalitou. Úprava luštěnin klíčením vedoucí ke zvýšení obsahu biologicky aktivních látek a odbourání flatulentních sacharidů, což povede ke zvýšení senzorické přijatelnosti vyvíjených výrobků zejména pro děti ve školním stravování. Výběr odrůd chmele a vývoj piva a s citrusovým aroma vyrobené metodou studeného chmelení. Využití přírodních látek, zejména rostlinných extraktů s antioxidačními a antimikrobiálními účinky pro výrobu masných výrobků určených zejména pro děti a seniory.

Klíčová slova

breedingnewregionalfoodmaterialsbiotechnologyherbalextractsfoodstuffshighnutritionalsensorialvalue

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012-2018 ?KUS?

  • Veřejná soutěž

    Komplexní zemědělské systémy 4 (SMZE2016MZE01)

  • Hlavní účastníci

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    140-2016-17012

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    The development of novel crops to produce of food products with higher nutritional value

  • Anotace anglicky

    Targeted selection of agricultural raw materials, modern processing method and processes, application of a comprehensive evaluation of the properties of new food products. Specific breeding new varieties of barley, subsequent technological modifications and development of foods with high nutritional and sensory quality. Adjusting legumes germination leading to an increase in the content of biologically active substances and degradation flatulent carbohydrates, leading to increased sensory acceptability of products focused for children and school meals. Selection and development of varieties of hops beer with citrus aroma produced by cold hopping. Use of natural materials or vegetable extracts with antioxidant and antimicrobial effects for the production of meat products aimed for elderly.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • CEP - další vedlejší obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    21101 - Food and beverages
    40105 - Horticulture, viticulture
    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Výsledky projektu jsou v souladu s náplní projektu.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 4. 2016

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2018

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    12. 4. 2018

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP19-MZE-QJ-U/01:1

  • Datum dodání záznamu

    25. 6. 2019

Finance

  • Celkové uznané náklady

    7 206 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    5 382 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    1 824 tis. Kč

Uznané náklady

7 206 tis. Kč

Statní podpora

5 382 tis. Kč

0%


Poskytovatel

Ministerstvo zemědělství

CEP

GM - Potravinářství

Doba řešení

01. 04. 2016 - 31. 12. 2018