Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Polyfenolické látky hroznů, révových vín a jejich antimutagenní a antioxidační vlastnosti

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    Standardní projekty 9 (SGA02006GA-ST)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    525/06/1757

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Polyphenolic compounds of grapes, wines and their antimutagenic and antioxidative properties

  • Anotace anglicky

    The goal of this complex project will be investigation of the phenolic compounds distribution, especially gallic and caftaric acids, catechins, resveratrol, piceid and search for new stilbene derivatives, pterostilbene and pinosylvin in all parts of theselected European grapevine varieties and varieties of the interspecific crossing. Total amount of phenolic compounds, anthocyanins and sensoric aromatic profile will be measured. It is supposed to sample and to test 6 red and 6 white grape cultivars. The influence of mould Botrytis cinerea attack and other stress factors impact (dryness-irrigation) on the content of phenolic compounds in grapes and wines will be investigated. The content of phenolic compounds in the red wines during vinification and inthe white wines the influence of technological modification, e.g. clarification will be studied. In all wine samples their antimutagenic properties will be tested by Ames test and antioxidative capacity by EPR spectroscopy will be measured.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    S - Nesplněno zadání, bylo přistoupeno k sankčním ustanovením smlouvy

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Byla studována distribuce polyfenolických sloučenin v různých částech Vitis vinifera L. (bobule, třapiny, listy, zálistky) 3 bílých a 3 modrých odrůd zdravých a napadených Botrytis cinerea P. Hrozny bílých odrůd (Chardonnay, Ryzlink vlašský, Rulandské še

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2006

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2008

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    25. 4. 2008

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP09-GA0-GA-U/02:2

  • Datum dodání záznamu

    22. 10. 2009

Finance

  • Celkové uznané náklady

    4 714 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    4 714 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč