All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
1M0570

Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop

Public support

  • Provider

    Ministry of Education, Youth and Sports

  • Programme

    The research centres (National research program)

  • Call for proposals

    Výzkumná centra 1 (SMSM2005001M1)

  • Main participants

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    14/2010-31

Alternative language

  • Project name in Czech

    Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele

  • Annotation in Czech

    Hledání vhodných molekulárních markerů pro enzym zapojený v syntéze tokolů a markerů spojených s odolností rostlinných buněk vůči suchu. Zjištění vlivu síry na kvalitu zrna ječmene a z hlediska potravinářského a krmivářského. Hledání vztahu bílkovinnéhoStanovení vlivu negativních účinků patogenů a stresových látek obilky na kvalitativní vlastnosti ječmene. Zjištění vlivu složení mezizrenného plynu na vitalitu embray obilky a na homogenitu sladařského klíčení a následně na homogenitu vyrobeného sladu.Získání poznatků o detailním složení a kvantitě fyziologicky a senzoricky aktivních látek sladu a chmele ve vztahu k původu suroviny. Získání poznatků o obsahu antioxidantů a antioxidačních vlastnostech sladu a chmele a působení antioxidantů obsažených vZjištění vlivu obsahových látek na vitalitu a viabilitu kvasinek během pivovarského procesu.

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    EB - Genetics and molecular biology

  • CEP - another secondary branch

    CB - Analytical chemistry, separation

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10406 - Analytical chemistry<br>10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)<br>10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)<br>10605 - Developmental biology<br>10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages<br>30101 - Human genetics

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    The acquired theoretical and practical results augmented the success of the Protected Geographical Indication Czech Beer. Economically and technologically relevant traits of spring barley varieties and hop were characterized. Risks from mycotoxins to rawmaterials and beer were assessed, original sorbent was developed to raise the colloidal stability of Czech beer and a licence was granted.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2005

  • Realization period - end

    Dec 31, 2011

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Feb 3, 2011

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP12-MSM-1M-U/01:1

  • Data delivery date

    Jul 3, 2012

Finance

  • Total approved costs

    168,721 thou. CZK

  • Public financial support

    149,860 thou. CZK

  • Other public sources

    1,511 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    17,350 thou. CZK