Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop
Project goals
Finding suitable molecular markers for enzyme involved in tocol synthesis and markers associated with plant cell resistance to drought. Determination of sulphur effect on the quality of barley grain from food and feed point of view. Finding relation ofDetermination of negative effects of metabolites of pathogens and stress substances of caryopses on the quantitative properties of barley. Determination of the effect of inter-grain gas composition on vitality of a grain embryo and on homogeneity of malAcquiring data on the detailed composition and quantity of physiologically and sensorially active malt and hop substances in relation to the origin of the material. Acquiring data on content of antioxidants and antioxidative malt and hop properties andDetermination of the influence of extract compounds on vitality and viability of yeasts during the brewing process.
Keywords
barleyhopcaryopsismaltmalting qualityfood qualitymolecular markersantioxidantsnutrition valuemetabolites of pathogenespesticide residuesstress substances of caryopsesnon-malting use
Public support
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
Programme
The research centres (National research program)
Call for proposals
Výzkumná centra 1 (SMSM2005001M1)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
14/2010-31
Alternative language
Project name in Czech
Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele
Annotation in Czech
Hledání vhodných molekulárních markerů pro enzym zapojený v syntéze tokolů a markerů spojených s odolností rostlinných buněk vůči suchu. Zjištění vlivu síry na kvalitu zrna ječmene a z hlediska potravinářského a krmivářského. Hledání vztahu bílkovinnéhoStanovení vlivu negativních účinků patogenů a stresových látek obilky na kvalitativní vlastnosti ječmene. Zjištění vlivu složení mezizrenného plynu na vitalitu embray obilky a na homogenitu sladařského klíčení a následně na homogenitu vyrobeného sladu.Získání poznatků o detailním složení a kvantitě fyziologicky a senzoricky aktivních látek sladu a chmele ve vztahu k původu suroviny. Získání poznatků o obsahu antioxidantů a antioxidačních vlastnostech sladu a chmele a působení antioxidantů obsažených vZjištění vlivu obsahových látek na vitalitu a viabilitu kvasinek během pivovarského procesu.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
EB - Genetics and molecular biology
CEP - another secondary branch
CB - Analytical chemistry, separation
10406 - Analytical chemistry
10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)
10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)
10605 - Developmental biology
10608 - Biochemistry and molecular biology
10609 - Biochemical research methods
21101 - Food and beverages
30101 - Human genetics
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
The acquired theoretical and practical results augmented the success of the Protected Geographical Indication Czech Beer. Economically and technologically relevant traits of spring barley varieties and hop were characterized. Risks from mycotoxins to rawmaterials and beer were assessed, original sorbent was developed to raise the colloidal stability of Czech beer and a licence was granted.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2005
Realization period - end
Dec 31, 2011
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Feb 3, 2011
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP12-MSM-1M-U/01:1
Data delivery date
Jul 3, 2012
Finance
Total approved costs
168,721 thou. CZK
Public financial support
149,860 thou. CZK
Other public sources
1,511 thou. CZK
Non public and foreign sources
17,350 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
168 721 CZK thou.
Public support
149 860 CZK thou.
88%
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
CEP
GM - Food industry
Solution period
01. 01. 2005 - 31. 12. 2011