Modelling and experimental research of thermoinactivation, baroinactivation and growth of selected micro-organisms
Project goals
The aim of the project proposed is the experimental reseach and mathematical models of the thermo and baroinactivation of selected microorganisms, surviving the mild pasteurisation of milk and human milk namely Enterococcus faecium. Further, the aim ofthe project is the experimental research and mathematical model of the growth of this microorganism as a function of water activity, pH and temperature. The second part of the project is devoted to the experiments and mathematical models of baroinactivation of selected microorganisms typical for fruit and vegetable and meat product contamination.
Keywords
thermoinaktivacebaroinaktivaceEnterococcus faeciumvybrané mikroorganismyaktivita vodypHteplotačastlak
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
First-quality and safety nuorishment (National programme of research)
Call for proposals
Kvalitní a bezpečná výživa 1 (SMZE2004NTP1)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Modelování a experimentální výzkum termoinaktivace, baroinaktivace a růstu vybraných mikroorganismů
Annotation in Czech
Předmětem výzkumu je získání experimentálních dat a matematických modelů termo a baroinaktivace vybraných mikrobů, zejména Enterococcus faecium, které přežívají v mléce a mateřském mléce. Dále je předmětem výzkumu získání růstového modelu tohoto mikroorganismu. V další části projektu se získávají baroinaktivační data a modely pro vybrané mikroorganismy typické pro zeleninové a masné výrobky.
Scientific branches
R&D category
NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
FG - Paediatrics
CEP - another secondary branch
EE - Microbiology, virology
10606 - Microbiology
10607 - Virology
21101 - Food and beverages
30209 - Paediatrics
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The process of project's solution and its results correspond to the agreement. The project's goal was fulfilled and required outcomes were compiled.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2004
Realization period - end
Jan 1, 2006
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP07-MZE-1B-U/03:1
Data delivery date
Jun 22, 2007
Finance
Total approved costs
4,945 thou. CZK
Public financial support
4,945 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
4 945 CZK thou.
Public support
4 945 CZK thou.
100%
Provider
Ministry of Agriculture
CEP
GM - Food industry
Solution period
01. 01. 2004 - 01. 01. 2006