All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
2B06047

Utilization of vegetable raw materials as an alternative of cow's milk at manufacturing of functional food-stuffs.

Public support

  • Provider

    Ministry of Education, Youth and Sports

  • Programme

    Health and quality of life

  • Call for proposals

    Zdravý a kvalitní život 1 (SMSM2006002B1)

  • Main participants

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    1182/2010-31

Alternative language

  • Project name in Czech

    Využití rostlinných surovin jako alternativy kravského mléka při výrobě funkčních potravin.

  • Annotation in Czech

    V současné době roste zájem spotřebitelů o funkční potraviny, jejichž konzumace příznivě ovlivňuje zdravotní stav. Také se zvyšuje počet osob trpících potravinovými alergiemi a řadou onemocnění, k jejichž propuknutí přispívá nesprávná životospráva (vysoký krevní tlak, zvýšená hladina krevního cholesterolu, obezita, rakovina, apod.). Řešení tohoto projektu má přispět k obohacení sortimentu o potraviny, které se podobají mléčným výrobkům, avšak prakticky neobsahují laktosu, alergenní mléčné bílkoviny, cholesterol a svým složením pozitivně působí na zdraví konzumenta. Navrženy budou i potraviny vhodné pro fenylketonuriky a celiatiky. Využity budou rostlinné suroviny v kombinaci s bakteriemi mléčného kvašení.

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition

  • CEP - another secondary branch

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages<br>30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The project solved the development of new products with functional properties as a substitutes for dairy products that are designed especially for people with certain metabolic disorders, but also for prevention. Throughout the solution took place the project in accordance with the assignment. The main result are 15 filed utility models and significant publications and conference activity.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jul 1, 2006

  • Realization period - end

    Jun 30, 2011

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Feb 25, 2011

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP12-MSM-2B-U/01:1

  • Data delivery date

    Jul 3, 2012

Finance

  • Total approved costs

    9,251 thou. CZK

  • Public financial support

    8,323 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    928 thou. CZK