Microbiological risks at dairy processing - detection and preventative measures
Public support
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
Programme
Health and quality of life
Call for proposals
Zdravý a kvalitní život 1 (SMSM2006002B1)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
1182/2010-31
Alternative language
Project name in Czech
Mikrobiologická rizika v mlékárenských výrobách - detekce a preventivní opatření
Annotation in Czech
Jedním z hlavních úkolů mlékárenských technologií je produkce bezpečných a kvalitních potravin. Přítomnost patogenních mikroorganismů nebo jejich metabolitů a toxinů musí mít omezena na legialativně přijatelné mimnimum. Úroveň kontaminace těmito mikroorganismy musí být ve výrobním procesu i ve finálních výrobcích kontrolována. K tomu je nutné zavedení rychlých a spolehlivých detekčních metod, které umožňují jak sledování výskytu těchto mikroorganismů v jednotlivých fázích technologického procesu (tracking), tak i zpětné určení zdroje kontaminace (tracing). Tento projekt je zaměřen v souladu s platnou legislativou na mlékárenské výroby a jejich specifická rizika (Listeria monocytogenes, čeleď Enterobacteriaceae, koagulázopozitivní stafylokoky). Pozornost je věnována také mikroorganismům způsobujícím kažení a otázce trvanlivosti mlékárenských výrobků.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
EE - Microbiology, virology
CEP - another secondary branch
FM - Hygiene
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages<br>30304 - Public and environmental health
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The work provides important results for dairy practice. In particular, it is a new introduction and optimization of some earlier microbiological methods (cultivation, molecular-biological, immunochemical, etc.) for determining undesirable microorganismsand a propose recommendations for control of valuable critical points in dairy technology.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jul 1, 2006
Realization period - end
Jun 30, 2011
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Feb 25, 2011
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP12-MSM-2B-U/01:1
Data delivery date
Jul 3, 2012
Finance
Total approved costs
15,205 thou. CZK
Public financial support
13,469 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
1,736 thou. CZK