All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
2B06048

Microbiological risks at dairy processing - detection and preventative measures

Public support

  • Provider

    Ministry of Education, Youth and Sports

  • Programme

    Health and quality of life

  • Call for proposals

    Zdravý a kvalitní život 1 (SMSM2006002B1)

  • Main participants

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    1182/2010-31

Alternative language

  • Project name in Czech

    Mikrobiologická rizika v mlékárenských výrobách - detekce a preventivní opatření

  • Annotation in Czech

    Jedním z hlavních úkolů mlékárenských technologií je produkce bezpečných a kvalitních potravin. Přítomnost patogenních mikroorganismů nebo jejich metabolitů a toxinů musí mít omezena na legialativně přijatelné mimnimum. Úroveň kontaminace těmito mikroorganismy musí být ve výrobním procesu i ve finálních výrobcích kontrolována. K tomu je nutné zavedení rychlých a spolehlivých detekčních metod, které umožňují jak sledování výskytu těchto mikroorganismů v jednotlivých fázích technologického procesu (tracking), tak i zpětné určení zdroje kontaminace (tracing). Tento projekt je zaměřen v souladu s platnou legislativou na mlékárenské výroby a jejich specifická rizika (Listeria monocytogenes, čeleď Enterobacteriaceae, koagulázopozitivní stafylokoky). Pozornost je věnována také mikroorganismům způsobujícím kažení a otázce trvanlivosti mlékárenských výrobků.

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    EE - Microbiology, virology

  • CEP - another secondary branch

    FM - Hygiene

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages<br>30304 - Public and environmental health

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The work provides important results for dairy practice. In particular, it is a new introduction and optimization of some earlier microbiological methods (cultivation, molecular-biological, immunochemical, etc.) for determining undesirable microorganismsand a propose recommendations for control of valuable critical points in dairy technology.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jul 1, 2006

  • Realization period - end

    Jun 30, 2011

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Feb 25, 2011

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP12-MSM-2B-U/01:1

  • Data delivery date

    Jul 3, 2012

Finance

  • Total approved costs

    15,205 thou. CZK

  • Public financial support

    13,469 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    1,736 thou. CZK