All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
EP7052

The application of the home genetic potential of pure milk cultures in development new sorts of milk products having requested qualities

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

  • Call for proposals

  • Main participants

    MILCOM a.s.

  • Contest type

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Využití domácího genetického potenciálu čistých mlékařských kultur pro vývoj nových druhů mléčných výrobků s požadovanými vlastnostmi

  • Annotation in Czech

    Ve výzkumném ústavu mlékárenské je v současnosti ve sbírce čistých mlékařských kultur (ČMK)k dispozici více než 500 kmenů mléčných bakterií, kvasinek a plísní. Řada z nich je specifická nejen pro potravinářský průmysl, ale i pro zemědělství a zdravotnictví. Významná část sbírky představuje genofond tuzemských průmyslově využitelných mikroorganismů, které mají dlouhodobý vliv na kvalitu, fyzikálně-chemické vlastnosti a dieteticko-nutriční hodnotu tuzemských mlékárenských výrobků. Cílem projektu je postupný podrobný monitoring vlastností těchto tuzemských mikroorganismů, jejich testování podle pravidel moderní mikrobiologické taxonometrie, specifických vlastností ve vývoji nových typů mléçčých výrobků s požadovanými vlastnostmi senzorickými, dieteticko-nutričními a reologickými. Budou hledány nejvhodnější kombinace testovaných kultur pro kysané i další mléčné výrobky se zvýšenými dietetickými vlastnostmi. Cílená pozornost bude zaměřena na studium a aplikaci metod anaerobních kultivací potravinářsky výz

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    EE - Microbiology, virology

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    Byl proveden výběr testace a navržen způsob využití nových kmenů ČMK pro výrobu kysaných výrobků a navržen nový výrobek proteinového probiotika s dieteticko-ochrannou mikroflorou.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 1997

  • Realization period - end

    Jan 1, 2000

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/2001/MZE/MZE1QA/U/N/3:2

  • Data delivery date

Finance

  • Total approved costs

    2,034 thou. CZK

  • Public financial support

    1,620 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK