The application of the home genetic potential of pure milk cultures in development new sorts of milk products having requested qualities
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
—
Call for proposals
—
Main participants
MILCOM a.s.
Contest type
—
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Využití domácího genetického potenciálu čistých mlékařských kultur pro vývoj nových druhů mléčných výrobků s požadovanými vlastnostmi
Annotation in Czech
Ve výzkumném ústavu mlékárenské je v současnosti ve sbírce čistých mlékařských kultur (ČMK)k dispozici více než 500 kmenů mléčných bakterií, kvasinek a plísní. Řada z nich je specifická nejen pro potravinářský průmysl, ale i pro zemědělství a zdravotnictví. Významná část sbírky představuje genofond tuzemských průmyslově využitelných mikroorganismů, které mají dlouhodobý vliv na kvalitu, fyzikálně-chemické vlastnosti a dieteticko-nutriční hodnotu tuzemských mlékárenských výrobků. Cílem projektu je postupný podrobný monitoring vlastností těchto tuzemských mikroorganismů, jejich testování podle pravidel moderní mikrobiologické taxonometrie, specifických vlastností ve vývoji nových typů mléçčých výrobků s požadovanými vlastnostmi senzorickými, dieteticko-nutričními a reologickými. Budou hledány nejvhodnější kombinace testovaných kultur pro kysané i další mléčné výrobky se zvýšenými dietetickými vlastnostmi. Cílená pozornost bude zaměřena na studium a aplikaci metod anaerobních kultivací potravinářsky výz
Scientific branches
R&D category
—
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
EE - Microbiology, virology
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Byl proveden výběr testace a navržen způsob využití nových kmenů ČMK pro výrobu kysaných výrobků a navržen nový výrobek proteinového probiotika s dieteticko-ochrannou mikroflorou.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1997
Realization period - end
Jan 1, 2000
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/2001/MZE/MZE1QA/U/N/3:2
Data delivery date
—
Finance
Total approved costs
2,034 thou. CZK
Public financial support
1,620 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK