Improvement of nutritional, dietetic and sensory properties of domestic, alternative and small-scale cereals and their mill products by technological processes with use of fermentative effect of lactic acid bacteria.
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Comprehensive sustainable systems in agriculture 2012 ? 2018 ?CSS?
Call for proposals
Komplexní zemědělské systémy 1 (SMZE2012MZE01)
Main participants
Agrotest fyto, s.r.o.<br>IREKS ENZYMA s.r.o.<br>PRO-BIO, obchodní společnost s r.o.<br>Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
46309/2012-MZE-17012
Alternative language
Project name in Czech
Zlepšení nutričních, dietetických a senzorických vlastností tuzemských, zejména alternativních a maloobjemových, obilovin a jejich mlýnských produktů technologickými postupy s využitím fermentačních účinků bakterií mléčného kvašení
Annotation in Czech
Cílem projektu je rozšířit možnosti využití tuzemských, zejména alternativních a maloobjemových, obilovin a jejich mlýnských produktů formou aplikace a zavedení nových a inovovaných technologických postupů jejich zpracování za využití fermentačních vlastností baktérií mléčného kvašení (BMK) s optimálním účinkem na zlepšení nutričních, dietetických a senzorických vlastností potravin na bázi cereálií a tím přispět ke zvýšení produkce a rozšíření sortimentu kvalitních, bezpečných a senzoricky zajímavých cereálních potravin tuzemského původu pro zdravou výživu obyvatelstva.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
GE - Plant cultivation
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages<br>40105 - Horticulture, viticulture<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The full range of set project objectives was solved and the project’s course was thoroughly documented. There was a selection of a range of alternative and small-scale crops, a selection and characterization of yeasts for use in bakery products and proposals for new mill and bakery products with a higher nutritional benefit to consumers. It is necessary to mention the fact that the final product of the Antique Mixture was awarded by the Federation of the Food and Drink Industries of the Czech Republic.
Solution timeline
Realization period - beginning
Apr 1, 2012
Realization period - end
Dec 31, 2016
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Sep 8, 2016
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP17-MZE-QJ-U/09:1
Data delivery date
Jun 30, 2017
Finance
Total approved costs
14,579 thou. CZK
Public financial support
12,792 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
1,787 thou. CZK