All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Improvement of nutritional, dietetic and sensory properties of domestic, alternative and small-scale cereals and their mill products by technological processes with use of fermentative effect of lactic acid bacteria.

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

    Comprehensive sustainable systems in agriculture 2012 ? 2018 ?CSS?

  • Call for proposals

    Komplexní zemědělské systémy 1 (SMZE2012MZE01)

  • Main participants

    Agrotest fyto, s.r.o.<br>IREKS ENZYMA s.r.o.<br>PRO-BIO, obchodní společnost s r.o.<br>Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    46309/2012-MZE-17012

Alternative language

  • Project name in Czech

    Zlepšení nutričních, dietetických a senzorických vlastností tuzemských, zejména alternativních a maloobjemových, obilovin a jejich mlýnských produktů technologickými postupy s využitím fermentačních účinků bakterií mléčného kvašení

  • Annotation in Czech

    Cílem projektu je rozšířit možnosti využití tuzemských, zejména alternativních a maloobjemových, obilovin a jejich mlýnských produktů formou aplikace a zavedení nových a inovovaných technologických postupů jejich zpracování za využití fermentačních vlastností baktérií mléčného kvašení (BMK) s optimálním účinkem na zlepšení nutričních, dietetických a senzorických vlastností potravin na bázi cereálií a tím přispět ke zvýšení produkce a rozšíření sortimentu kvalitních, bezpečných a senzoricky zajímavých cereálních potravin tuzemského původu pro zdravou výživu obyvatelstva.

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    GE - Plant cultivation

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages<br>40105 - Horticulture, viticulture<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The full range of set project objectives was solved and the project’s course was thoroughly documented. There was a selection of a range of alternative and small-scale crops, a selection and characterization of yeasts for use in bakery products and proposals for new mill and bakery products with a higher nutritional benefit to consumers. It is necessary to mention the fact that the final product of the Antique Mixture was awarded by the Federation of the Food and Drink Industries of the Czech Republic.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Apr 1, 2012

  • Realization period - end

    Dec 31, 2016

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Sep 8, 2016

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP17-MZE-QJ-U/09:1

  • Data delivery date

    Jun 30, 2017

Finance

  • Total approved costs

    14,579 thou. CZK

  • Public financial support

    12,792 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    1,787 thou. CZK