Inactivation alergens in foods by the high pressure treatment
Public support
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
Programme
Health and quality of life
Call for proposals
Zdravý a kvalitní život 1 (SMSM2006002B1)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
843/2009-31
Alternative language
Project name in Czech
Inaktivace alergenů v potravinách pomocí vysokotlaké pasterace
Annotation in Czech
Předmětem výzkumu v projektu bude ověření možnosti inaktivovat alergeny ve vybraných potravinách pomocí nové technologie pasterace potravin za studena jejich stlačením na tlaky řádu tisíců barů. Projekt vychází z výsledků získaných na základě mezinárodníspolupráce mezi VÚ potravinářským Praha a Technickou Universitou Mnichov. Slibné výsledky našich německých kolegů ukazují, že lze touto technologií odstranit alergenní působení ovocných šťáv, ale i zeleninových šťáv například šťávy z celeru, který je naseznamu závažných alergenů Evropské Unie. Tato potravina vyžaduje značení na obalu potravin při nebezpečí přítomnosti i stopových množství, neboť je schopna u vnímavých jedinců vyvolat analfylaktický šok. V projektu se budeme zabývat jablky, mrkví a celerem zpravidla ve formě šťáv nebo ve formě kusové a současně alergeny v těchto produktech obsažených. Jedna část projektu se bude zabývat i hypoalergizací extraktem pylu břízy.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
FN - Epidemiology, infection diseases and clinical immunology
CEP - another secondary branch
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages<br>30302 - Epidemiology<br>30303 - Infectious Diseases
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The research plan solved the important issue the influence of high-pressure treatment (HPT) on the structure and allergenicity of the recombinant main apple allergen, rMal d1, on apple juice and homogenates prepared from the Golden Delicious variety. Theresults are entirely original knowledge, which were published in the international scientific journals and they were as well patented.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jul 1, 2006
Realization period - end
Dec 31, 2009
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Feb 6, 2009
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP10-MSM-2B-U/01:1
Data delivery date
Jun 30, 2010
Finance
Total approved costs
13,261 thou. CZK
Public financial support
11,653 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
1,608 thou. CZK