All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
2B06139

Inactivation alergens in foods by the high pressure treatment

Public support

  • Provider

    Ministry of Education, Youth and Sports

  • Programme

    Health and quality of life

  • Call for proposals

    Zdravý a kvalitní život 1 (SMSM2006002B1)

  • Main participants

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    843/2009-31

Alternative language

  • Project name in Czech

    Inaktivace alergenů v potravinách pomocí vysokotlaké pasterace

  • Annotation in Czech

    Předmětem výzkumu v projektu bude ověření možnosti inaktivovat alergeny ve vybraných potravinách pomocí nové technologie pasterace potravin za studena jejich stlačením na tlaky řádu tisíců barů. Projekt vychází z výsledků získaných na základě mezinárodníspolupráce mezi VÚ potravinářským Praha a Technickou Universitou Mnichov. Slibné výsledky našich německých kolegů ukazují, že lze touto technologií odstranit alergenní působení ovocných šťáv, ale i zeleninových šťáv například šťávy z celeru, který je naseznamu závažných alergenů Evropské Unie. Tato potravina vyžaduje značení na obalu potravin při nebezpečí přítomnosti i stopových množství, neboť je schopna u vnímavých jedinců vyvolat analfylaktický šok. V projektu se budeme zabývat jablky, mrkví a celerem zpravidla ve formě šťáv nebo ve formě kusové a současně alergeny v těchto produktech obsažených. Jedna část projektu se bude zabývat i hypoalergizací extraktem pylu břízy.

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    FN - Epidemiology, infection diseases and clinical immunology

  • CEP - another secondary branch

    CB - Analytical chemistry, separation

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages<br>30302 - Epidemiology<br>30303 - Infectious Diseases

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The research plan solved the important issue the influence of high-pressure treatment (HPT) on the structure and allergenicity of the recombinant main apple allergen, rMal d1, on apple juice and homogenates prepared from the Golden Delicious variety. Theresults are entirely original knowledge, which were published in the international scientific journals and they were as well patented.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jul 1, 2006

  • Realization period - end

    Dec 31, 2009

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Feb 6, 2009

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP10-MSM-2B-U/01:1

  • Data delivery date

    Jun 30, 2010

Finance

  • Total approved costs

    13,261 thou. CZK

  • Public financial support

    11,653 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    1,608 thou. CZK