All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Physical properties of foods as a tool for quality control

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

  • Call for proposals

  • Main participants

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Contest type

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Fyzikální metody sledování kvality potravin

  • Annotation in Czech

    Projekt navazuje na dosud řešený stejnojmený úkol MZe. Sleduje se kontinuita výzkumu v oblasti, která přináší rychlometody stanovení kvality potravin (tepelné vlastnosti,textura, konzistence, reologie, barva, složení) apod. Dochází k rozšíření experimentálně stanovovaných dat o barvu, která je důležitým a velmi citlivým parametrem kvality potravin. V rámci projektu se hledají korelace mezi senzorickými atributy textury a fyzikálními vlastnostmi s cílem vyvinout čidla schopná v průmyslových podmínkách nepřímo stanovovat tyto atributy tak, aby byla umožněna náprava nevyhovujícího stavu ještě v procesu výroby (např. barva sušenek vs. regulace pece na konstantní stupeň upečení, reologické vlastnosti kolagenu vs. sušina, viskozita sýra vs. sušina apod.). Získané poznatky se ověřují na modelových případech avšak přímo v praxi.

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    Bylo vyvinuto a ověřeno několik fyzikálních metod a přístrojů ke sledování fyzikálních vlastností potravin. Řešení přispělo i rozšíření mezinárodní databáze fyzikálně-chemických vlastností potravin.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 1996

  • Realization period - end

    Jan 1, 2000

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/2001/MZE/MZE1QA/U/N/3:2

  • Data delivery date

Finance

  • Total approved costs

    4,872 thou. CZK

  • Public financial support

    4,872 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK