Physical properties of foods as a tool for quality control
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
—
Call for proposals
—
Main participants
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Contest type
—
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Fyzikální metody sledování kvality potravin
Annotation in Czech
Projekt navazuje na dosud řešený stejnojmený úkol MZe. Sleduje se kontinuita výzkumu v oblasti, která přináší rychlometody stanovení kvality potravin (tepelné vlastnosti,textura, konzistence, reologie, barva, složení) apod. Dochází k rozšíření experimentálně stanovovaných dat o barvu, která je důležitým a velmi citlivým parametrem kvality potravin. V rámci projektu se hledají korelace mezi senzorickými atributy textury a fyzikálními vlastnostmi s cílem vyvinout čidla schopná v průmyslových podmínkách nepřímo stanovovat tyto atributy tak, aby byla umožněna náprava nevyhovujícího stavu ještě v procesu výroby (např. barva sušenek vs. regulace pece na konstantní stupeň upečení, reologické vlastnosti kolagenu vs. sušina, viskozita sýra vs. sušina apod.). Získané poznatky se ověřují na modelových případech avšak přímo v praxi.
Scientific branches
R&D category
—
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
—
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
Bylo vyvinuto a ověřeno několik fyzikálních metod a přístrojů ke sledování fyzikálních vlastností potravin. Řešení přispělo i rozšíření mezinárodní databáze fyzikálně-chemických vlastností potravin.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1996
Realization period - end
Jan 1, 2000
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/2001/MZE/MZE1QA/U/N/3:2
Data delivery date
—
Finance
Total approved costs
4,872 thou. CZK
Public financial support
4,872 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK