All
All

What are you looking for?

All
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
EP7203

A technological quality of wheat flavours as an important condition for a development and a modernisation of wheat starch production in ČR

Project goals

The program of Czech starch industry development up to year 2000 anticipates considerable increase of wheat starch production. The program can be realized entirely in connection with more modern and concentrated production capacities. To do this, Czech starch industry requires that a sufficient quantity of wheat flour of a standard technological quality was guaranted. Technology and starch production effectiveness are predominantly affected by wheat quality and consequently success of products is affected too. Till now potato starch production has been prevailing in Czech Republic and a small attention was paid to wheat starch production in past. No analytical methods as well as quality parameters of Czech wheat flours have been determinated till now.The aim of this project is to determine and in praxis to verify such parameters that will be important for evaluation of wheat technological quality for starch production. Analytical methods, either implemented or newly developed, will be applied

Keywords

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

  • Call for proposals

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Contest type

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Technologická kvalita pšeničných mouk jako jeden z rozhodujících faktorů rozvoje a modernizace výroby pšeničného škrobu v ČR

  • Annotation in Czech

    Podle své rozvojové koncepce do roku 2000 počítá škrobárenský průmysl s výrazným zvýšením produkce pšeničného škrobu, avšak její úspěšná realisace je podmíněna modernisací a koncentrací současných výrobních kapacit. Jedním ze základních požadavků pro zvýšení výkonnosti a pro modernisaci našich pšeničných škrobáren je zajištění dostatečného množství pšeničné mouky standardní technologické kvality, která významnou měrou ovlivňuje technologii a ekonomiku výroby a potažmo i uplatnění finálních výrobků na trhu. Vzhledem k tomu, že v ČR převažuje výroba bramborového škrobu a výroba pšeničného škrobu byla až do počátku devadesátých let spíše okrajovou záležitostí, nebyla u nás dosud stanovena kriteria a analytické metody pro hodnocení kvality českých pšeničných mouk z hlediska jejich zpracování ve škrobárenském průmyslu. Toto je i hlavním důvodem pro řešení navrhovaného projektu, jehož cílem je určení a praktické ověření kriterií pro hodnocení technologické kvality pšeničných mouk pro škrobárenské zprac

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

  • CEP - another secondary branch

  • 21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    Byly vypracovány metodiky SOP pro hodnocení pšeničných mouk. Ověřila se vhodnost metody LALLS pro stanovení distribuce velikosti škrobových zrn. Stanovené cíle uvedené v původní metodice projektu nebyly zcela splněny.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 1997

  • Realization period - end

    Jan 1, 1999

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/2000/MZE/MZE0QA/U/5:1

  • Data delivery date

Finance

  • Total approved costs

    967 thou. CZK

  • Public financial support

    727 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK