All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
EP9179

Lean meat content is the best quality parameter of meat products.

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

  • Call for proposals

  • Main participants

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Metody pro posuzování shody a detekci falšování potravin

  • Annotation in Czech

    Obsah čistých svalových bílkovin ("lean" meat content) je nejlepším ukazatelem kvality masných výrobků. Pomocí tohoto ukazatele je možné rozdělit velmi snadno výrobky do různých kvalitativních (a cenových) skupin, které jsou srozumitelné pro spotřebitele. Zákon č. 110/1997, Sb., o potravinách a tabákových výrobcích předepisuje výrobci udávat obsah čistých svalových bílkovin ve výrobcích v jejichž názvu je slovo šunka. V současnosti však neexistuje ověřená a spolehlivá analytická metoda pro tento účel. Existují sloučeniny charakteristické výhradně pro svalové bílkoviny. Zejména se jedná o 3-methyl-L-histidin (3-MeHis; [S]-1-methylimidazol-4-alanin; t-methyl-L-histidin), 1-methyl-histidin (1-MeHis), kreatinin a N-methyllysin. Zvláště 3-MeHis je typickýmstavebním kamenem myofibrilárních bílkovin myosinu a aktinu. Znamená to, že se 3-MeHis nevyskytuje v jiných potravinách rostlinného či živočišného původu bohatých na proteiny jako je mléko, vejce, soja a další. Literární zdroje dále uvádí, že hladiny té

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    CB - Analytical chemistry, separation

  • CEP - another secondary branch

    CG - Electrochemistry

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10405 - Electrochemistry (dry cells, batteries, fuel cells, corrosion metals, electrolysis)<br>10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    Projekt byl řešen v souladu s plánem a dosažené výsledky jsou na velmi dobré úrovni.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 1999

  • Realization period - end

    Jan 1, 2002

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/2003/MZE/MZE3QA/U/N/3:1

  • Data delivery date

    Oct 23, 2003

Finance

  • Total approved costs

    760 thou. CZK

  • Public financial support

    550 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    226 thou. CZK