Lean meat content is the best quality parameter of meat products.
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
—
Call for proposals
—
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Metody pro posuzování shody a detekci falšování potravin
Annotation in Czech
Obsah čistých svalových bílkovin ("lean" meat content) je nejlepším ukazatelem kvality masných výrobků. Pomocí tohoto ukazatele je možné rozdělit velmi snadno výrobky do různých kvalitativních (a cenových) skupin, které jsou srozumitelné pro spotřebitele. Zákon č. 110/1997, Sb., o potravinách a tabákových výrobcích předepisuje výrobci udávat obsah čistých svalových bílkovin ve výrobcích v jejichž názvu je slovo šunka. V současnosti však neexistuje ověřená a spolehlivá analytická metoda pro tento účel. Existují sloučeniny charakteristické výhradně pro svalové bílkoviny. Zejména se jedná o 3-methyl-L-histidin (3-MeHis; [S]-1-methylimidazol-4-alanin; t-methyl-L-histidin), 1-methyl-histidin (1-MeHis), kreatinin a N-methyllysin. Zvláště 3-MeHis je typickýmstavebním kamenem myofibrilárních bílkovin myosinu a aktinu. Znamená to, že se 3-MeHis nevyskytuje v jiných potravinách rostlinného či živočišného původu bohatých na proteiny jako je mléko, vejce, soja a další. Literární zdroje dále uvádí, že hladiny té
Scientific branches
R&D category
—
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
CB - Analytical chemistry, separation
CEP - another secondary branch
CG - Electrochemistry
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10405 - Electrochemistry (dry cells, batteries, fuel cells, corrosion metals, electrolysis)<br>10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
Projekt byl řešen v souladu s plánem a dosažené výsledky jsou na velmi dobré úrovni.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1999
Realization period - end
Jan 1, 2002
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/2003/MZE/MZE3QA/U/N/3:1
Data delivery date
Oct 23, 2003
Finance
Total approved costs
760 thou. CZK
Public financial support
550 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
226 thou. CZK