All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of pure muscle proteins by direct method

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

    Applied „ZEMĚ“ research programme of the Ministry of Agriculture for the period of 2017–2025

  • Call for proposals

    SMZE2021MZE01

  • Main participants

    Veterinární univerzita Brno / Fakulta veterinární hygieny a ekologie

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    QK21020199 - Smlouva o poskytnutí podpory

Alternative language

  • Project name in Czech

    Možnosti stanovení čistých svalových bílkovin přímou metodou

  • Annotation in Czech

    Cílem projektu je výběr přímé laboratorní metody pro stanovení obsahu čistých svalových bílkovin (ČSB) v masných výrobcích. Ve vybraných masných výrobcích bude provedena analýza ČSB přímou metodou stanovení obsahu kreatininu. Výsledky analýz budou ověřeny nepřímou metodou na základě stanovení obsahu hrubých i čistých bílkovin, dále přímou metodou stanovení 3-methylhistidinu a metodou NIR. Změny obsahu bílkovin (proteomu) během výroby fermentovaných trvanlivých masných výrobků budou hodnocené pokročilými proteomickými technologiemi na bázi hmotnostní spektrometrie s cílem odhalit dopady proteolýzy během fermentace a zrání na obsah ČSB.

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • OECD FORD - main branch

    21101 - Food and beverages

  • OECD FORD - secondary branch

    10406 - Analytical chemistry

  • OECD FORD - another secondary branch

    10401 - Organic chemistry

  • CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    CB - Analytical chemistry, separation<br>CC - Organic chemistry<br>GM - Food industry

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    The project outputs were partially achieved, the V2-V4 (Nmet, Hneleg, Jost) results were achieved, while for the V1 (Jimp) result an extension of the deadline was approved. An extension of the deadline was justified and is relevant. Moreover, 11 additional results were produced beyond the plan (6x Jost, 2x Jimp, 3x O). The achieved results are of good quality, are related to the project objectives and will help disseminate the information on the determination of pure muscle proteins in meat products among the professional community. The results are of high quality and applicable in practice, by supervisory authorities in particular. As concerns the quality of project investigation, the results achieved and the fulfilment of the set out aim, this is an excellent project. The results achieved are of high quality and applicable in practice.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2021

  • Realization period - end

    Dec 31, 2023

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Mar 20, 2023

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Data delivery code

    CEP24-MZE-QK-U

  • Data delivery date

    Jun 20, 2024

Finance

  • Total approved costs

    6,207 thou. CZK

  • Public financial support

    6,207 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK