All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Very long chain fatty acids from microorganisms

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

    Standardní projekty 21 (SGA0201700001)

  • Main participants

    Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.<br>Univerzita Karlova / Přírodovědecká fakulta<br>Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    17-00027S

Alternative language

  • Project name in Czech

    Velmi dlouhé mastné kyseliny z mikroorganizmů

  • Annotation in Czech

    Za velmi dlouhé mastné kyseliny (VLCFA) jsou považovány kyseliny, jejichž uhlíkový řetězec je delší než 22 atomů. V přírodě se vyskytují od bakterií přes jednobuněčné řasy a kvasinky, až po savce, včetně člověka. V přírodním materiálu většinou tvoří jen jednotky procent z celkového množství mastných kyselin, ale jejich biologická účinnost a tím i vliv konzumace těchto látek na savce není prakticky objasněn. Jsou popsány dílčí případy, kdy jejich přítomnost ve stravě má pozitivní i negativní účinky. Proto bude proveden screening mikroorganizmů, potencionálně využitelných jako zdroj VLCFA, se zaměřením na méně obvyklé druhy převážně řas a kvasinek. Na základě některých dostupných informací bude provedena kultivace vhodných mikroorganizmů, jejich analýza na přítomnost VLCFA a dále úprava kultivačních podmínek (extrémní teplota, salinita, záření atd.) za účelem nadprodukce VLCFA. Pro identifikaci budou použity metody jako GC-MS pro separaci a kvantifikaci methyl esterů mastných kyselin a HPLC/MS s reverzní fází a argentační HPLC s APCI-MS a ESI-MS pro analýzu komplexních směsí VLCFA.

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    The remarkable scientific achievements of the project are reflected in 16 articles published in journals with IF. The significance of the basic science project also extends to the commercial applications. Declared outputs meet respective quality and format. Final numbers of outputs exceeded the declared estimates. The project team fully complied with the funding rules and financial guidelines.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2017

  • Realization period - end

    Dec 31, 2019

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Apr 26, 2019

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP20-GA0-GA-U/02:1

  • Data delivery date

    Jul 23, 2020

Finance

  • Total approved costs

    7,200 thou. CZK

  • Public financial support

    6,888 thou. CZK

  • Other public sources

    312 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK