Effect of age, sex, growth intensity and diet composition on cholesterol and fatty acids content in turkey meat
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
Standardní projekty 1 (SGA02002GA-ST)
Main participants
Mendelova univerzita v Brně / Agronomická fakulta
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Vliv věku, pohlaví, intenzity růstu a složení krmné dávky na obsah cholesterolu a mastných kyselin v krůtím mase
Annotation in Czech
Údaje o obsahu cholesterolu a fyziologicky významných mastných kyselin v potravinách živočišného původu jsou často založeny na neadekvátních analytických postupech. Je pociťována potřeba jednotného standardizovaného postupu extrakce a stanovení cholesterolu v živočišných tkáních, neboť hodnoty získané různými postupy se i řádově liší. To se v plné míře týká i drůbežího masa.Poměr fyziologicky významných n3 a n6 polynenasycených mastných kyselin, PUFA, není v drůbežím mase optimální a průměrný obsah cholesterolu je relativně vysoký.Pokusy změnit poměr mastných kyselin, resp. snížit obsah cholesterolu v drůbežích tkáních změnami ve složení krmné dávky byly prováděny především s kuřecími brojlery. u tohoto živočišného druhu dále chybí údaje o vlivu věku,pohlaví a intenzity růstu na složení tukové frakce svaloviny. Přitom spotřeba krůtího masa v ČR v důsledku rostoucího trendu racionální výživy velmi rychle roste. Podstatou projektu je získat spolehlivé údaje o obsahu cholesterolu a poměru
Scientific branches
R&D category
—
CEP classification - main branch
GH - Nutrition of farm animals
CEP - secondary branch
GM - Food industry
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages<br>40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)<br>40202 - Pets
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
1. Při stoupajícím trendu spotřeby krůtího masa byly získány důležité údaje o možném ovlivnění jeho nutriční (cholesterol, PUFA) a senzorické jakosti. 2. Výsledky řešení jsou adekvátní zadanému cíli. 3. Na řešení participovali tři doktorandi a dva studen
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2000
Realization period - end
Jan 1, 2002
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/2003/GA0/GA03GA/U/N/9:7
Data delivery date
May 19, 2008
Finance
Total approved costs
2,077 thou. CZK
Public financial support
1,657 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK