All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of age, sex, growth intensity and diet composition on cholesterol and fatty acids content in turkey meat

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

    Standardní projekty 1 (SGA02002GA-ST)

  • Main participants

    Mendelova univerzita v Brně / Agronomická fakulta

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Vliv věku, pohlaví, intenzity růstu a složení krmné dávky na obsah cholesterolu a mastných kyselin v krůtím mase

  • Annotation in Czech

    Údaje o obsahu cholesterolu a fyziologicky významných mastných kyselin v potravinách živočišného původu jsou často založeny na neadekvátních analytických postupech. Je pociťována potřeba jednotného standardizovaného postupu extrakce a stanovení cholesterolu v živočišných tkáních, neboť hodnoty získané různými postupy se i řádově liší. To se v plné míře týká i drůbežího masa.Poměr fyziologicky významných n3 a n6 polynenasycených mastných kyselin, PUFA, není v drůbežím mase optimální a průměrný obsah cholesterolu je relativně vysoký.Pokusy změnit poměr mastných kyselin, resp. snížit obsah cholesterolu v drůbežích tkáních změnami ve složení krmné dávky byly prováděny především s kuřecími brojlery. u tohoto živočišného druhu dále chybí údaje o vlivu věku,pohlaví a intenzity růstu na složení tukové frakce svaloviny. Přitom spotřeba krůtího masa v ČR v důsledku rostoucího trendu racionální výživy velmi rychle roste. Podstatou projektu je získat spolehlivé údaje o obsahu cholesterolu a poměru

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    GH - Nutrition of farm animals

  • CEP - secondary branch

    GM - Food industry

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages<br>40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)<br>40202 - Pets

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    1. Při stoupajícím trendu spotřeby krůtího masa byly získány důležité údaje o možném ovlivnění jeho nutriční (cholesterol, PUFA) a senzorické jakosti. 2. Výsledky řešení jsou adekvátní zadanému cíli. 3. Na řešení participovali tři doktorandi a dva studen

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2000

  • Realization period - end

    Jan 1, 2002

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/2003/GA0/GA03GA/U/N/9:7

  • Data delivery date

    May 19, 2008

Finance

  • Total approved costs

    2,077 thou. CZK

  • Public financial support

    1,657 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK