All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Dependence of cholesterol, fatty acid, total lipid and protein content in chicken meat on grown intensity and nutrient ratio in the diet

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

  • Main participants

    Mendelova univerzita v Brně / Agronomická fakulta

  • Contest type

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Závislost obsahu cholesterolu, mastných kyselin, tuku a bílkovin v kuřecím mase na intenzitě růstu a poměru živin v krmné dávce

  • Annotation in Czech

    Poučení obyvatelé, zejména z rizikových skupin obyvatelstva, snižují spotřebu živočišných tuků, nejsou však ochotni omezit konzumaci libového masa, např. kuřecích brojlerů. Tato potravina však má relativně vysoký obsah cholesterolu. Obsah cholesterolu aobsah a poměr jednotlivých skupin mastných kyselin (polynenasycené, mononenasycené, nasycené) v mase je možno ovlivnit technikou výkrmu. Podstatou projektu je zjistit vliv intenzity růstu a poměr energie a dusíkatých živin v krmné dávce na obsah cholesterolu, jednotlivých skupin mastných kyselin, celkových lipidů a bílkovin na poměr jednotlivých skupin mastných kyselin v mase kuřat. Součástí projektu je provnání nutriční a sensorické jakosti masa kuřat vykrmovaných záměrně pomalu a klasicky. V rámci projektu bude standatrizována extrakce cholesterolu ze svalové tkáně (kapalinou v nadkritickém stavu, přímou saponifikací) a jeho kvantifikace plynovou chromatografií bez derivatizace.

Scientific branches

  • R&D category

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    GH - Nutrition of farm animals

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages<br>40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)<br>40202 - Pets

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    Všechny plánované cíle byly splněny. Publikační činnost v impaktovaných časopisech a vědecká produktivita vysoká vzhledem k nízkým finančním nákladům. Čerpání prostředků - nebyly nalezeny závady. Na základě promyšleného plánu experimentů byly získány výs

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 1997

  • Realization period - end

    Jan 1, 1999

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP/2000/GA0/GA00GA/U/6:2

  • Data delivery date

Finance

  • Total approved costs

    1,312 thou. CZK

  • Public financial support

    887 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK