All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Trace elements and their binding compounds in food and crops

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

    Standardní projekty 10 (SGA02007GA-ST)

  • Main participants

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    525/07/0903

Alternative language

  • Project name in Czech

    Stopové prvky a jejich ligandy v potravinách a potravinových surovinách

  • Annotation in Czech

    Navrhovaný projekt je zaměřen na studium stopových prvků (Cd, Co, Mn, Cu, Mo, Ni a Fe) a jejich ligandů v důležitých potravinových zdrojích stopových prvků, zejména luštěninách a obilovinách. Během studia budou sledovány rozdíly v obsahu  prvků v různýchčástech rostlin v různých vegetačních stádiích a přechod prvků z kořenů do nadzemních částí a posléze do semen a změny distribuce prvků mezi různé vazebné látky v těchto částech rostlin. Dále budou sledovány speciace prvků v potravinových výrobcích z obilovin a luštěnin a jejich změny při trávení použitím enzymové hydrolýzy za simulovaných gastrointestinálních podmínek in vitro. Pro stanovení a frakcionaci prvků a izolaci a charakterizaci jejich ligandů a komplexů budou použity různé techniky kapalinovéchromatografie (gelová permeační, s obrácenými fázemi a afinitní s imobilizovaným kovem) a hmotnostní spektrometrie (využívající ionizaci indukčně vázaným plazmatem, MALDI a elektrosprejem). Výsledky experimentů umožní posoudit stabilitu

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    CB - Analytical chemistry, separation

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The main goals of the project consist both in the development of new methods and in the description of characteristic features of elements speciation in plant samples in various stages of growth and the changes induced by food processing. As far as the methodology is concerned, we developed and validated a two-step separation procedure to isolate the peptide ligands of trace elements from plant s

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2007

  • Realization period - end

    Dec 31, 2010

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Apr 16, 2010

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP11-GA0-GA-U/03:3

  • Data delivery date

    Feb 9, 2015

Finance

  • Total approved costs

    3,520 thou. CZK

  • Public financial support

    3,520 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK