Trace elements and their binding compounds in food and crops
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
Standardní projekty 10 (SGA02007GA-ST)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
525/07/0903
Alternative language
Project name in Czech
Stopové prvky a jejich ligandy v potravinách a potravinových surovinách
Annotation in Czech
Navrhovaný projekt je zaměřen na studium stopových prvků (Cd, Co, Mn, Cu, Mo, Ni a Fe) a jejich ligandů v důležitých potravinových zdrojích stopových prvků, zejména luštěninách a obilovinách. Během studia budou sledovány rozdíly v obsahu prvků v různýchčástech rostlin v různých vegetačních stádiích a přechod prvků z kořenů do nadzemních částí a posléze do semen a změny distribuce prvků mezi různé vazebné látky v těchto částech rostlin. Dále budou sledovány speciace prvků v potravinových výrobcích z obilovin a luštěnin a jejich změny při trávení použitím enzymové hydrolýzy za simulovaných gastrointestinálních podmínek in vitro. Pro stanovení a frakcionaci prvků a izolaci a charakterizaci jejich ligandů a komplexů budou použity různé techniky kapalinovéchromatografie (gelová permeační, s obrácenými fázemi a afinitní s imobilizovaným kovem) a hmotnostní spektrometrie (využívající ionizaci indukčně vázaným plazmatem, MALDI a elektrosprejem). Výsledky experimentů umožní posoudit stabilitu
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
CB - Analytical chemistry, separation
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The main goals of the project consist both in the development of new methods and in the description of characteristic features of elements speciation in plant samples in various stages of growth and the changes induced by food processing. As far as the methodology is concerned, we developed and validated a two-step separation procedure to isolate the peptide ligands of trace elements from plant s
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2007
Realization period - end
Dec 31, 2010
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Apr 16, 2010
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP11-GA0-GA-U/03:3
Data delivery date
Feb 9, 2015
Finance
Total approved costs
3,520 thou. CZK
Public financial support
3,520 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK