Anticasein immunochemical probes for monitoring thermal and proteolytic treatment of milk
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
—
Main participants
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Antikaseinové imunochemické sondy ke kontrole termického a proteolytického ošetření mléka
Annotation in Czech
V rámci předkládaného projektu budou vyvíjeny citlivé, nespecifické, rychlé a přístrojově nenáročné techniky ELISA pro stanovení nativních i termicky a proteolyticky modifikovaných kaseinů a jejich štěpů v mléce a výrobcích z mléka. Bude izolován alfa-kasein, beta-kasein, kappa-kasein a celkový kasein ze syrového a z termicky ošetřeného mléka. Dále budou syntetizovány konjugáty krátkých peptidových úseků z molekul kaseinů s inertní bílkovinou. Proti všem uvedeným kaseinům a nejméně čtyřem peptidůbudou připraveny polyklonální látky. Ty budou použity k sestavení a optimalizaci různých formátů ELISA. S vybraným formátem ELISA bude sledován vliv termického nebo/a proteolytického zákroku na imunoreaktivitu kaseinů. Případně budou změny ve struktuře kaseinůpro srovnání sledovány optickými, elektroforetickými nebo chromatografickými metodami. Pomocí nejvhodnějších ELISA budou testovány vzorky mléka a mléčných výrobků známých parametrů, a kombinací používaných protilátek bude pro každý typ vzorku hle
Scientific branches
R&D category
—
CEP classification - main branch
CE - Biochemistry
CEP - secondary branch
GM - Food industry
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Záměry projektu splněny, výsledky prezentovány ve 4 publikacích (dvakrát v neimpaktovaném časopise, dále v Ital.J.Food Sci - IF=0,8 a v Chem.listech). Čerpání finančních prostředků v souladu s plánem a pravidly GAČR. Vzhledem k nízkým finančním nákladům
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 1999
Realization period - end
Jan 1, 2001
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP/2002/GA0/GA02GA/U/N/7:3
Data delivery date
Apr 1, 2003
Finance
Total approved costs
1,043 thou. CZK
Public financial support
973 thou. CZK
Other public sources
255 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK