Condensed anthocyanins - analysis, preparation, (bio)transformation and potential of use
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
Standardní projekty 13 (SGA02010GA-ST)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
P206-10-0625
Alternative language
Project name in Czech
Kondenzované anthokyaniny - analýza, příprava, (bio)transformace a možnosti využití
Annotation in Czech
Kondenzované anthokyaninové pigmenty (CAPs) vznikají reakcemi anthokyaninů s malými molekulami (např. kyselinou pyrohroznovou nebo acetaldehydem) a kondenzací s polyfenoly. Tyto reakce probíhají během výroby a skladování vína. Stárnutím vína se jejich obsah významně zvyšuje. Přestože bylo identifikováno mnoho těchto látek, jejich vlastnosti nebyly doposud prostudovány. Vzhledem k jejich struktuře lze však očekávat jejich uplatnění v potravinářství i medicíně. Předkládaný projekt je zaměřen na frakcionaci CAPs z vína a následné studium jejich vlastností. Izolovaná barviva budou analyticky charakterizována a využita jako standardy pro analýzu vína metodami spojení mikrokolonové chromatografie s hmotnostní spektrometrií. Budou proměřeny jejich disociačníkonstanty a rozdělovací koeficienty pro určení vlastností v roztoku a při interakci s buněčnou membránou. Spojení elektrochemické cely s MS umožní prostudovat jejich oxidaci. Bude provedena inkubace izolovaných barviv s vybranými buněčnými liniemi a prostudován proces biotransformace. Optimální analytické postupy budou využity pro sledování vlivu vinařské technologie na profil CAPs ve víně.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
CB - Analytical chemistry, separation
CEP - secondary branch
GM - Food industry
CEP - another secondary branch
CF - Physical chemistry and theoretical chemistry
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10403 - Physical chemistry<br>10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The project offers a range of information relevant to the wineries and food in general. It provides new solutions in the area of classification of the varieties of red wines. Final card provides all the important information. Outputs correspond to the time of solution. The funds were used in accordance with the plan.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2010
Realization period - end
Dec 31, 2012
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Apr 1, 2012
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP13-GA0-GA-U/02:3
Data delivery date
May 17, 2016
Finance
Total approved costs
2,080 thou. CZK
Public financial support
2,080 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK