All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Condensed anthocyanins - analysis, preparation, (bio)transformation and potential of use

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Standard projects

  • Call for proposals

    Standardní projekty 13 (SGA02010GA-ST)

  • Main participants

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    P206-10-0625

Alternative language

  • Project name in Czech

    Kondenzované anthokyaniny - analýza, příprava, (bio)transformace a možnosti využití

  • Annotation in Czech

    Kondenzované anthokyaninové pigmenty (CAPs) vznikají reakcemi anthokyaninů s malými molekulami (např. kyselinou pyrohroznovou nebo acetaldehydem) a kondenzací s polyfenoly. Tyto reakce probíhají během výroby a skladování vína. Stárnutím vína se jejich obsah významně zvyšuje. Přestože bylo identifikováno mnoho těchto látek, jejich vlastnosti nebyly doposud prostudovány. Vzhledem k jejich struktuře lze však očekávat jejich uplatnění v potravinářství i medicíně. Předkládaný projekt je zaměřen na frakcionaci CAPs z vína a následné studium jejich vlastností. Izolovaná barviva budou analyticky charakterizována a využita jako standardy pro analýzu vína metodami spojení mikrokolonové chromatografie s hmotnostní spektrometrií. Budou proměřeny jejich disociačníkonstanty a rozdělovací koeficienty pro určení vlastností v roztoku a při interakci s buněčnou membránou. Spojení elektrochemické cely s MS umožní prostudovat jejich oxidaci. Bude provedena inkubace izolovaných barviv s vybranými buněčnými liniemi a prostudován proces biotransformace. Optimální analytické postupy budou využity pro sledování vlivu vinařské technologie na profil CAPs ve víně.

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    CB - Analytical chemistry, separation

  • CEP - secondary branch

    GM - Food industry

  • CEP - another secondary branch

    CF - Physical chemistry and theoretical chemistry

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10403 - Physical chemistry<br>10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The project offers a range of information relevant to the wineries and food in general. It provides new solutions in the area of classification of the varieties of red wines. Final card provides all the important information. Outputs correspond to the time of solution. The funds were used in accordance with the plan.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2010

  • Realization period - end

    Dec 31, 2012

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Apr 1, 2012

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP13-GA0-GA-U/02:3

  • Data delivery date

    May 17, 2016

Finance

  • Total approved costs

    2,080 thou. CZK

  • Public financial support

    2,080 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK