Analysis of anthocyanin dyes by high performance separation techniques hyphenated with mass spectrometry
Project goals
The proposed project is focused on the problems of analysis of anthocyanin dyes in wine high performance separation techniques in liquid phase (high performance liquid chromatography and capillary electrophoresis) hyphenated with mass spectrometry. Themain aim is finding of optimal conditions for the separation of anthocyanins, unambiguous identification and determination of their content in wine. The measurement of retention and migration parameters and particularly the creation of the mass spectradatabase (including the fragmantation spectra after collision induced dissociation of analyte in ion trap) become the basis for identification purposes. The procedures for the sample clean-up, anthocyanin fractionation (TLC and SPE) and separation ofintereferents will be optimized and robust analytical method providing the required data will be designed considering the minimization of economic costs. The derived procedures will be applied for the monitoring of the type and content of anthocyanins in
Keywords
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Post-graduate (doctorate) grants
Call for proposals
Postdoktorandské granty 2 (SGA02002GA-PD)
Main participants
Univerzita Palackého v Olomouci / Přírodovědecká fakulta
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Analýza anthokyaninových barviv vysokoúčinnými separačními technikami spojenými s hmotnostní spektrometrií
Annotation in Czech
Navrhovaný projekt je zaměřen na řešení problematiky analýzy anthokyaninových barviv ve víně vysokoúčinnými separačními technikami v kapalné fázi (vysokoúčinná kapalinová chromatografie, kapilární elektroforéza) spojenými s hmotnostní spektrometrií.Hlavním cílem je nalezení optimálních podmínek pro separaci anthokyaninů, jejich jednoznačnou identifikaci a stanovení jejich obsahu ve vzorcích vinných produktů. Základem pro identifikaci bude měření retenčních a migračních parametrů anthokyaninů azejména vytvoření knihovny hmotnostních spekter (včetně spekter fragmentačních po kolizí indukované disociaci analytu v iontové pasti). Budou optimalizovány postupy přečištění resp. frakcionace anthokyaninů ze vzorků vín (TLC a SPE) a separace balastníchlátek a bude vyvinuta robustní analytická metoda poskytující požadovaná data při minimalizaci ekonomických nákladů. Vypracované postupy budou aplikovány na sledování typu a obsahu anthokyaninů v jednotlivých odrůdách červených vín a studiu vlivu
Scientific branches
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
The experimental setup for analysis of anthocyanins using micro liquid chromatography (mLC) and capillary electrophoresis (CE) in combination with electrospray ionization mass spectrometry (ESI-MS) was evaluated. 200 mmol.l-1 chloroacetate - ammonium, pH
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2002
Realization period - end
Jan 1, 2005
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP06-GA0-GP-U/06:6
Data delivery date
May 19, 2008
Finance
Total approved costs
795 thou. CZK
Public financial support
460 thou. CZK
Other public sources
335 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK
Recognised costs
795 CZK thou.
Public support
460 CZK thou.
0%
Provider
Czech Science Foundation
CEP
CB - Analytical chemistry, separation
Solution period
01. 01. 2002 - 01. 01. 2005