Biogenic amines production in selected lactic acid bacteria strains
Public support
Provider
Czech Science Foundation
Programme
Standard projects
Call for proposals
Standardní projekty 14 (SGA02011GA-ST)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
P503-11-1417
Alternative language
Project name in Czech
Produkce biogenních aminů u vybraných kmenů bakterií mléčného kvašení
Annotation in Czech
Biogenní aminy jsou syntetizovány dekarboxylací příslušných aminokyselin. Biogenní aminy jsou potenicálně toxické pro člověka. Mnoho bakterií mléčného kvašení využívaných v mlékárenské technologii, včetně probiotických kultur, bylo označeno za producentyněkterých biogenních aminů. Základním cílem projektu je studium současného vlivu některých vnějších faktorů (např. teploty, pH, aerobního či anaerobního prostředí, dostupné zdroje uhlíku - sacharidy, koncentrace NaCl) na tvorbu histaminu, fenylethylaminu, tyraminu, putrescinu, kadaverinu a tryptaminu u vybraných bakterií mléčného kvašení. PCR, UHPLC a CE budou využívány pro stanovení biogenních aminů a ke studium kinetiky jejich tvorby. Výsledky projektu budou následující: (i) modely produkce biogenních aminů bakteriemi mléčného kvašení ovlivněné působením vnějších faktorů; (ii) doporučení technologických podmínek, za kterých je použití bakterií produkcích biogenní aminy ještě bezpečné; (iii) nově navržené primery pro detekci genů kódujících syntézu putrescinu, fenylethylaminu a tryptophanu.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
EE - Microbiology, virology
CEP - another secondary branch
EB - Genetics and molecular biology
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)<br>10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)<br>10605 - Developmental biology<br>10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages<br>30101 - Human genetics
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
The project brought new knowledge about biogenic amines produced by lactic acid bacteria (LAB). Their presence in fish meat was reduced by application of high hydrostatic pressure and beta radiation. PhD students participate on the project which influenced their proffesional growth. The 13 papers were published (IF 0,4-3,6).All finances were used. In last financial report are small mistakes.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2011
Realization period - end
Dec 31, 2014
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Apr 28, 2014
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP15-GA0-GA-U/01:1
Data delivery date
May 22, 2015
Finance
Total approved costs
9,495 thou. CZK
Public financial support
9,045 thou. CZK
Other public sources
300 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK