All
All

What are you looking for?

All
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Studies on correlation of anthocyanins, colour parameters and resveratrol in red wines

Project goals

The aim of project is research of dependence between concentration of resveratrol, anthocyanins and colour parameters in red wines and evaluation of relation to their primary occurrence in grapes and changes of effected wine technology. Research observesof changes of phenolic components and colour during different macerating processes from interspecific variety grapes, vinification and red wines ageing. Supposed results are identification and characterization of principle effects promoting thesechanges,confirmation of negative dependence between resveratrol and colour in grapes were affected Botrytis cinerea, verification of possibility the quantitation of resveratrol in red wines pursuant to anthocyanin pigments and chromatic parameters

Keywords

Public support

  • Provider

    Czech Science Foundation

  • Programme

    Post-graduate (doctorate) grants

  • Call for proposals

    Standardní projekty 3 (SGA02003GA1PD)

  • Main participants

    Mendelova univerzita v Brně / Zahradnická fakulta

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Studium korelací anthokyaninů, barevnosti a resveratrolu v červených vínech

  • Annotation in Czech

    Studium korelací anthokyaninů, barevnosti a resveratrolu v červených vínech. Cílem projektu je výzkum závislostí mezi koncentrací resveratrolu, anthokyaninů a barevností červených vín a zhodnocení vztahu mezi jejich původním výskytem v hroznech a změnamizpůsobenými technologií výroby červených vín. Výzkum sleduje změny fenolických složek a barevnosti v průběhu rozdílných maceračních postupů interspecifických odrůd hroznů, vinifikačních technologiích a zrání červených vín. Předpokládaným výsledkem jeidentifikování a charakterizace zásadních vlivů, které tyto změny podmiňují, potvrzení negativních závislostí mezi koncentrací resveratrolu a barevnými parametry v hroznech napadených Botrytis cinerea, ověření možnosti kvantifikace resveratrolu nazákladě analýzy anthokyaninových barviv a barevných parametrů červených vín.

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

  • CEP - another secondary branch

  • 21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The objective of project was research of dependence between concentration of resveratrol, anthocyanins and colour parameters in red wines and evaluation of relation to their primary occurrence in grapes and changes of effected wine technology. When solvi

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2003

  • Realization period - end

    Jan 1, 2005

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP06-GA0-GP-U/06:6

  • Data delivery date

    May 19, 2008

Finance

  • Total approved costs

    424 thou. CZK

  • Public financial support

    424 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK