All
All

What are you looking for?

All
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The profile of carotenoids in selected apple varieties in relation to storage conditions

Project goals

We extend the information dealt with the concentration and composition of antioxidants in selected apple varieties from IEB. The research activity of the Station of apple breeding is focused on research of resistance against diseases in apples and on breeding of scab resistant and powdery mildew tolerant apple varieties. Breeding for resistance to these diseases has a high priority throughout the world in view of minimizing the use of chemicals in fruit production. The varieties are grown for commercial fruit production in countries of the European Union and in the USA mainly as organic apple production. Scab resistant apple varieties Red Topaz, Sirius and Karneval will be used in our research. One of the important markers of plant resistance to biotic and abiotic stresses is the level of antioxidants. On that ground, the content of carotenoids and phenolic compounds will be determined in selected varieties of apples. This information is important for consumers as apples are one of the most consumed fruits and represent the essential source of antioxidants in food. The obtained results will be published in impacted journals and/or in conferences.

Keywords

carotenoidsphenolic compoundsstorage conditionsapple varieties

Public support

  • Provider

    Ministry of Education, Youth and Sports

  • Programme

    INTER-EXCELLENCE

  • Call for proposals

    INTER-EXCELLENCE 2 (SMSM2016LTC01)

  • Main participants

    Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i.

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    MSMT-15304/2017-1

Alternative language

  • Project name in Czech

    Charakteristika odrůdových rozdílů v obsahu karotenoidů ve vybraných kultivarech jablek a jejich závislost na podmínkách skladování

  • Annotation in Czech

    Cílem předkládaného projektu je charakteristika obsahu karotenoidů (především ß-karotenu, luteinu, zeaxanthinu, violaxanthinu, neoxanthinu) a fenolických látek ve zrajících, zralých a skladovaných jablkách vybraných odolných odrůd, vyšlechtěných na ÚEB. Plánujeme optimalizovat metodiku stanovení tak, abychom rozšířili spektrum stanovených karotenoidů. Získáme tak informaci o složení a obsahu antioxidantů ve zralých jablkách vybraných odrůd. Chceme také popsat kvalitativní i kvantitativní změny obsahu karotenoidů i fenolických látek v průběhu zrání i skladování a zjistit, do jaké míry jsou tyto změny odrůdově specifické. K vysvětlení změn obsahu karotenoidů přispějeme sledováním regulace jejich biosyntézy na úrovni exprese phytoene syntázy, tj. stěžejního enzymu první fáze syntézy karotenoidů. Pomocí získaných výsledků umožníme charakterizovat odrůdy jablek s nejvyšším obsahem antioxidantů a definovat optimální podmínky skladování. Výsledky budou zahrnuty do jednotlivých výročních zpráv, do celkové závěrečné zprávy a publikovány.

Scientific branches

  • R&D category

    ZV - Basic research

  • CEP classification - main branch

    CB - Analytical chemistry, separation

  • CEP - secondary branch

    CE - Biochemistry

  • CEP - another secondary branch

    EF - Botany

  • 10406 - Analytical chemistry
    10608 - Biochemistry and molecular biology
    10609 - Biochemical research methods
    10611 - Plant sciences, botany
    10612 - Mycology

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    We specified carotenoid and phenolic acid contents in peels and fleshes of ripening, harvested and stored apples (during storage under 3 different conditions). The highest carotenoid content was found in harvested apples, it decreased during storage, at least in ULO boxes. The contents of phenolic acid was low in harvested apples and it usually increased during storage – without any effect of storage conditions. These results were presented in 1 paper and 3 posters.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jun 1, 2017

  • Realization period - end

    Mar 31, 2020

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Feb 24, 2020

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP21-MSM-LT-U/01:1

  • Data delivery date

    Jun 15, 2021

Finance

  • Total approved costs

    2,869 thou. CZK

  • Public financial support

    2,869 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK

Basic information

Recognised costs

2 869 CZK thou.

Public support

2 869 CZK thou.

100%


Provider

Ministry of Education, Youth and Sports

CEP

CB - Analytical chemistry, separation

Solution period

01. 06. 2017 - 31. 03. 2020