The elimination of the incidence of boar odor by genetic and nutritional measures.
Public support
Provider
Ministry of Education, Youth and Sports
Programme
INTER-EXCELLENCE
Call for proposals
INTER-EXCELLENCE 2 (SMSM2016LTC01)
Main participants
Česká zemědělská univerzita v Praze / Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
MSMT-15304/2017-1
Alternative language
Project name in Czech
Eliminace výskytu kančího pachu pomocí genetických a nutričních opatření.
Annotation in Czech
Hlavním cílem projektu, v genetické oblasti, bude charakterizovat vztah v mezi hladinou androstenonu, skatolu a indolu v mase a tukové tkáni prasat a SNP mutacemi, detekovanými ve výše popsaných genech. Rovněž budou charakterizovány interakce mezi genovou expresí, frekvencí zjištěných SNP a hladinami složek kančího pachu. Dílčími cíli pak bude ověření vlivu těchto genů, případně jejich SNP mutací, na další důležité užitkové vlastnosti prasat, které mohou být ovlivněny negativní selekcí na kančí pach. Rovněž bude, díky využití sekvenačních metod, možné doplnit genetické databáze o další mutace ve sledovaných genech. Hlavní cíle projektu eliminace kančího pachu vepřového masa a tuku v oblasti výživy, budou řešit otázky ovlivnění fermentace bílkovin tlustého a slepého střeva redukcí proteinů krmné dávky či přídavkem alternativního zdroje energie, okamžitě metabolizovaný mikroflórou kolonu. Proto se v krmných pokusech ověří účinnost některých rostlinných aditiv (kořen čekanky, hlízy topinamburu případně čistý inulin) a některých esenciálních olejů (hydrolyzovatelné taniny), majících potenciál redukovat nejen tvorbu skatolu (Rasmussen et al., 2012; Zammerini et al., 2012, Bee, Ampuero Kragten, 2015), ale i androstenonu (Čandek-Potokar, et al, 2015).
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
GG - Zootechnics
CEP - secondary branch
GM - Food industry
CEP - another secondary branch
GA - Agricultural economics
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages<br>40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)<br>40202 - Pets<br>50201 - Economic Theory<br>50202 - Applied Economics, Econometrics<br>50203 - Industrial relations<br>50204 - Business and management<br>50205 - Accounting<br>50206 - Finance
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Results were published at conferences Research in pig breeding 2019, Země živitelka and Podnikatelské fórum and in articles: Attitudes and beliefs of Eastearn European consumers towards pigletcastration and meat from castrated pigs, Economic aspect of growing pigs with respect to sex and immunocastration, Effect of feed restriction on muscle fibre characteristics and meat quality traits in pigs. The other articles are being prepared for publication.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jun 1, 2017
Realization period - end
Dec 31, 2019
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Feb 25, 2019
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP20-MSM-LT-U/01:3
Data delivery date
Jun 19, 2020
Finance
Total approved costs
1,331 thou. CZK
Public financial support
1,331 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK