All
All

What are you looking for?

All
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”
QD1155

The influence of grape-vine and technology processing on content of chemoprotective polyphenolic substances in wine.

Project goals

Study of occurrence of chemoprotective phenolic compounds in wine with view to origin, health and maturity of grapes. Determination of resveratrol concentration as a stressfactor on Botrytis cinerea contamination. Technological realisation of modern wineprocessing of red wine and HPLC analysis of resveratrol, gallic acid, catechin, epicatechin content in must and wine. Observation of antimutationeffects of polyphenol compounds in red wine with bacillary model systems. Selection of technological access in fermentation, fining and ageing of red wine in reference to higher concentration level of chemoprotective phenolic components.

Keywords

antioxidans

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

    Scheme II

  • Call for proposals

    Program II (SMZE2001_2_1)

  • Main participants

    Centrum výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i.
    Masarykova univerzita
    Mendelova univerzita v Brně

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

Alternative language

  • Project name in Czech

    Vliv suroviny a technologie zpracování na obsah zdravotně prospěšných polyfenolických látek v révových vínech

  • Annotation in Czech

    Studium výskytu fenolický chemoprotektivní sloučenin v révových vínech s ohledem k původu, zdravotnímu stavu a vyzrálosti hroznů. Zjišťování koncentrace resveratrolu jako stresového faktoru při napadení Botrytis cinerea. Technologická realizace moderníchvinifikačních postupů výroby červených vín a instrumentální analýza koncentrace resveratrolu, kyseliny galové, katechinu a epikatechinu v moštech a révových vínech. Sledování antimutagenních účinků fenolických sloučenin červených vín bakteriálními modelovými systémy. Selekce technologických přístupů fermentace, školení a zrání červených vín s ohledem na vyšší koncentrační hladiny chemoprotektivních fenolických složek.

Scientific branches

  • R&D category

    NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    CC - Organic chemistry

  • CEP - another secondary branch

    FQ - Public health system, social medicine

  • 10401 - Organic chemistry
    21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    Průběh řešení i výsledky projektu plně odpovídají zadání projektu.Výsledky jsou významným přínosem k vinifikačním technikám.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2001

  • Realization period - end

    Jan 1, 2005

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP06-MZE-QD-U/04:1

  • Data delivery date

    Jun 29, 2006

Finance

  • Total approved costs

    900 thou. CZK

  • Public financial support

    900 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK