The influence of grape-vine and technology processing on content of chemoprotective polyphenolic substances in wine.
Project goals
Study of occurrence of chemoprotective phenolic compounds in wine with view to origin, health and maturity of grapes. Determination of resveratrol concentration as a stressfactor on Botrytis cinerea contamination. Technological realisation of modern wineprocessing of red wine and HPLC analysis of resveratrol, gallic acid, catechin, epicatechin content in must and wine. Observation of antimutationeffects of polyphenol compounds in red wine with bacillary model systems. Selection of technological access in fermentation, fining and ageing of red wine in reference to higher concentration level of chemoprotective phenolic components.
Keywords
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Scheme II
Call for proposals
Program II (SMZE2001_2_1)
Main participants
Centrum výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i.
Masarykova univerzita
Mendelova univerzita v BrněContest type
VS - Public tender
Contract ID
—
Alternative language
Project name in Czech
Vliv suroviny a technologie zpracování na obsah zdravotně prospěšných polyfenolických látek v révových vínech
Annotation in Czech
Studium výskytu fenolický chemoprotektivní sloučenin v révových vínech s ohledem k původu, zdravotnímu stavu a vyzrálosti hroznů. Zjišťování koncentrace resveratrolu jako stresového faktoru při napadení Botrytis cinerea. Technologická realizace moderníchvinifikačních postupů výroby červených vín a instrumentální analýza koncentrace resveratrolu, kyseliny galové, katechinu a epikatechinu v moštech a révových vínech. Sledování antimutagenních účinků fenolických sloučenin červených vín bakteriálními modelovými systémy. Selekce technologických přístupů fermentace, školení a zrání červených vín s ohledem na vyšší koncentrační hladiny chemoprotektivních fenolických složek.
Scientific branches
R&D category
NV - Nonindustrial research (Applied research excluded Industrial research)
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
CC - Organic chemistry
CEP - another secondary branch
FQ - Public health system, social medicine
10401 - Organic chemistry
21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
Průběh řešení i výsledky projektu plně odpovídají zadání projektu.Výsledky jsou významným přínosem k vinifikačním technikám.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2001
Realization period - end
Jan 1, 2005
Project status
U - Finished project
Latest support payment
—
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP06-MZE-QD-U/04:1
Data delivery date
Jun 29, 2006
Finance
Total approved costs
900 thou. CZK
Public financial support
900 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK
Recognised costs
900 CZK thou.
Public support
900 CZK thou.
0%
Provider
Ministry of Agriculture
CEP
GM - Food industry
Solution period
01. 01. 2001 - 01. 01. 2005