Alternative methods for monitoring of the food authenticity
Project goals
The project is aimed to extend the spectrum of analytical methods for the detection of food adulteration. Immunochemical methods for the identification of food allergens as egg, peanuts, hazelnuts and almond proteins and paralelly molecular bilogical methods for the imported sea fishes species differentiation will be developed. The monitoring of various food commodities in the market of the Czech Republic will be realised. Developed methods will be validated and acredited.
Keywords
alergenyvejceburské ořechylískové ořechymandleELISAPCRreal-time PCRidentifikacefalšování
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Research program of Ministry of Agriculture 2005 - 2009
Call for proposals
VaV pro Ministerstvo zemědělství 1 (SMZE2005MZE01)
Main participants
—
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
39657/2005-13020
Alternative language
Project name in Czech
Alternativní metody pro monitorování autenticity potravin
Annotation in Czech
Projekt si klade za cíl rozšířit spektrum analytických metod zaměřených na detekci falšování potravin. Budou vypracovány imunochemické metody pro detekci potravních alergenů vejce, ořechy a mandle a současně budou vyvíjeny metody molekulárně biologické PCR a Real-Time PCR pro rozlišení druhů dovozových mořských ryb. Bude proveden monitoring potravin různých komodit v tržní síti ČR. Metody budou validovány a připadně i akreditovány.
Scientific branches
R&D category
ZV - Basic research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
EB - Genetics and molecular biology
CEP - another secondary branch
FM - Hygiene
10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)
10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)
10605 - Developmental biology
10608 - Biochemistry and molecular biology
10609 - Biochemical research methods
21101 - Food and beverages
30101 - Human genetics
30304 - Public and environmental health
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The project brought important applicable results on the possibilities for identifying and distinguishing animal food sources.
Solution timeline
Realization period - beginning
Feb 1, 2006
Realization period - end
Dec 31, 2009
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Feb 27, 2009
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP10-MZE-QG-U/01:1
Data delivery date
Jun 30, 2010
Finance
Total approved costs
3,886 thou. CZK
Public financial support
3,886 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
3 886 CZK thou.
Public support
3 886 CZK thou.
100%
Provider
Ministry of Agriculture
CEP
GM - Food industry
Solution period
01. 02. 2006 - 31. 12. 2009