The effect of processing meat from farm and wild animals in traditional and non-traditional ways on the occurrence of emerging foodborne viral, bacterial and parasitic agents in the final products.
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Comprehensive sustainable systems in agriculture 2012 ? 2018 ?CSS?
Call for proposals
Komplexní zemědělské systémy 1 (SMZE2012MZE01)
Main participants
MP Krásno, a.s.<br>Univerzita Karlova / Farmaceutická fakulta v Hradci Králové<br>Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
46270/2012-MZE-17012
Alternative language
Project name in Czech
Vliv tradičních a netradičních způsobů zpracování masa hospodářských a volně žijících zvířat na výskyt nově hrozících alimentárních virových, bakteriálních a parazitárních agens ve finálních produktech
Annotation in Czech
Cílem projektu bude posoudit rizika konzumace masa, včetně zvěřiny, a vybraných druhů masných výrobků konzumovaných bez dostatečně bezpečného opracování z hlediska přítomnosti podmíněně patogenních mykobakterií se zoonotickým potenciálem, vybraných virových (noroviry, virus hepatitidy A a E) a parazitárních (Toxoplasma gondii) původců alimentárních onemocnění. Bude posouzen vliv jednotlivých kroků technologického opracování při výrobě a přípravě takových produktů na výskyt vybraných agens ve finálních produktech. Současně budou porovnány parametry výroby dosahované v masozpracujícím závodě a při tradičních postupech výroby v domácích podmínkách. Budou připraveny certifikované metodiky pro detekci těchto nově hrozících patogenů v různých matricích a případně navrženy změny v technologických postupech a další opatření při zpracování masa, včetně zvěřiny, s cílem zabránit výskytu vybraných agens ve finálních produktech.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
EE - Microbiology, virology
CEP - another secondary branch
FN - Epidemiology, infection diseases and clinical immunology
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages<br>30302 - Epidemiology<br>30303 - Infectious Diseases
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
The project was dealt with in accordance with the project plan, both in terms of the material aspects and the schedule. The results obtained are a clear benefit both for meat processors and meat producers as well as for consumers in terms of better protection of their health.
Solution timeline
Realization period - beginning
Apr 1, 2012
Realization period - end
Dec 31, 2016
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Apr 14, 2016
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP17-MZE-QJ-U/09:1
Data delivery date
Jun 30, 2017
Finance
Total approved costs
14,120 thou. CZK
Public financial support
12,345 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
1,775 thou. CZK