All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The effect of processing meat from farm and wild animals in traditional and non-traditional ways on the occurrence of emerging foodborne viral, bacterial and parasitic agents in the final products.

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

    Comprehensive sustainable systems in agriculture 2012 ? 2018 ?CSS?

  • Call for proposals

    Komplexní zemědělské systémy 1 (SMZE2012MZE01)

  • Main participants

    MP Krásno, a.s.<br>Univerzita Karlova / Farmaceutická fakulta v Hradci Králové<br>Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i.

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    46270/2012-MZE-17012

Alternative language

  • Project name in Czech

    Vliv tradičních a netradičních způsobů zpracování masa hospodářských a volně žijících zvířat na výskyt nově hrozících alimentárních virových, bakteriálních a parazitárních agens ve finálních produktech

  • Annotation in Czech

    Cílem projektu bude posoudit rizika konzumace masa, včetně zvěřiny, a vybraných druhů masných výrobků konzumovaných bez dostatečně bezpečného opracování z hlediska přítomnosti podmíněně patogenních mykobakterií se zoonotickým potenciálem, vybraných virových (noroviry, virus hepatitidy A a E) a parazitárních (Toxoplasma gondii) původců alimentárních onemocnění. Bude posouzen vliv jednotlivých kroků technologického opracování při výrobě a přípravě takových produktů na výskyt vybraných agens ve finálních produktech. Současně budou porovnány parametry výroby dosahované v masozpracujícím závodě a při tradičních postupech výroby v domácích podmínkách. Budou připraveny certifikované metodiky pro detekci těchto nově hrozících patogenů v různých matricích a případně navrženy změny v technologických postupech a další opatření při zpracování masa, včetně zvěřiny, s cílem zabránit výskytu vybraných agens ve finálních produktech.

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    EE - Microbiology, virology

  • CEP - another secondary branch

    FN - Epidemiology, infection diseases and clinical immunology

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages<br>30302 - Epidemiology<br>30303 - Infectious Diseases

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    The project was dealt with in accordance with the project plan, both in terms of the material aspects and the schedule. The results obtained are a clear benefit both for meat processors and meat producers as well as for consumers in terms of better protection of their health.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Apr 1, 2012

  • Realization period - end

    Dec 31, 2016

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Apr 14, 2016

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP17-MZE-QJ-U/09:1

  • Data delivery date

    Jun 30, 2017

Finance

  • Total approved costs

    14,120 thou. CZK

  • Public financial support

    12,345 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    1,775 thou. CZK