All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect genetic polymorphism lipogenic enzymes on the milk fat,composition of the fatty acids in milk in small rumimants (goat, sheep).

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

    Comprehensive sustainable systems in agriculture 2012 ? 2018 ?CSS?

  • Call for proposals

    Komplexní zemědělské systémy 2 (SMZE2013MZE01)

  • Main participants

    Česká zemědělská univerzita v Praze / Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů<br>Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.<br>Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    2197-2012-17012

Alternative language

  • Project name in Czech

    Vliv genetického polymorfizmu lipogenických enzymů na složení mléčného tuku a obsah mastných kyselin v mléce malých přežvýkavců (kozy a ovce).

  • Annotation in Czech

    Hlavním cílem projektu je tvorba funkční potraviny s pozitivním efektem na lidské zdraví. Dále pak odhalit vliv genetických variant kandidátních genů na obsah mléčného tuku; zastoupení mastných kyselin v mléce malých přežvýkavců a nalézt genetické varianty s potenciálně nejlepším efektem na složení mléka zejména s ohledem na obsah nutričně pozitivních MK. Dalšími zájmy projektu bude také: -ověřit vhodnost krmných doplňků na bázi sladkovodních řas na kvalitu mléka malých přežvýkavců za účelem tvorby funkční potraviny -vyhodnotit vliv sladkovodních řas na vybrané nutriční a senzorické hodnoty mléka, zejména na obsah omega-3 a omega-6 masných kyselin - navržení vhodných technologických postupů ke zlepšení dietetických vlastností mléčných produktů z kozího a ovčího mléka a tím zlepšení jejich uplatnění na trhu -analyzovat vybrané parametry chovného prostředí, které mohou mít potenciální vliv na kvantitativní a kvalitativní ukazatele produkce malých přežvýkavců.

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • CEP classification - main branch

    EB - Genetics and molecular biology

  • CEP - secondary branch

  • CEP - another secondary branch

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)<br>10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)<br>10605 - Developmental biology<br>10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>30101 - Human genetics

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The main aim of the project was to create a functional food with a beneficial effect on human health. It then aimed to determine the impact that genetic variants of candidate genes have on milk fat content; the proportion of fatty acids in the milk of small ruminants and the discovery of a genetic variant with potentially the best effect on milk composition, particularly with regard to the content of nutritionally positive fatty acids. The project also focused on verifying the suitability of freshwater algal feed supplements in terms of the quality of milk from small ruminants in order to create a functional food, assessment of the influence freshwater algae have on selected nutritional and sensory values of milk, particularly on omega-3 and omega-6 fatty acid content, and the design of suitable technological processes to improve the dietetic properties of products made from goat and sheep milk, thus improving their application in the market. The objectives of the project were achieved

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 14, 2013

  • Realization period - end

    Dec 1, 2017

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    May 31, 2017

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP18-MZE-QJ-U/01:1

  • Data delivery date

    Jun 26, 2018

Finance

  • Total approved costs

    13,598 thou. CZK

  • Public financial support

    12,149 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    1,449 thou. CZK