Effect genetic polymorphism lipogenic enzymes on the milk fat,composition of the fatty acids in milk in small rumimants (goat, sheep).
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Comprehensive sustainable systems in agriculture 2012 ? 2018 ?CSS?
Call for proposals
Komplexní zemědělské systémy 2 (SMZE2013MZE01)
Main participants
Česká zemědělská univerzita v Praze / Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů<br>Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.<br>Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
2197-2012-17012
Alternative language
Project name in Czech
Vliv genetického polymorfizmu lipogenických enzymů na složení mléčného tuku a obsah mastných kyselin v mléce malých přežvýkavců (kozy a ovce).
Annotation in Czech
Hlavním cílem projektu je tvorba funkční potraviny s pozitivním efektem na lidské zdraví. Dále pak odhalit vliv genetických variant kandidátních genů na obsah mléčného tuku; zastoupení mastných kyselin v mléce malých přežvýkavců a nalézt genetické varianty s potenciálně nejlepším efektem na složení mléka zejména s ohledem na obsah nutričně pozitivních MK. Dalšími zájmy projektu bude také: -ověřit vhodnost krmných doplňků na bázi sladkovodních řas na kvalitu mléka malých přežvýkavců za účelem tvorby funkční potraviny -vyhodnotit vliv sladkovodních řas na vybrané nutriční a senzorické hodnoty mléka, zejména na obsah omega-3 a omega-6 masných kyselin - navržení vhodných technologických postupů ke zlepšení dietetických vlastností mléčných produktů z kozího a ovčího mléka a tím zlepšení jejich uplatnění na trhu -analyzovat vybrané parametry chovného prostředí, které mohou mít potenciální vliv na kvantitativní a kvalitativní ukazatele produkce malých přežvýkavců.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
EB - Genetics and molecular biology
CEP - secondary branch
—
CEP - another secondary branch
—
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)<br>10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)<br>10605 - Developmental biology<br>10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>30101 - Human genetics
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The main aim of the project was to create a functional food with a beneficial effect on human health. It then aimed to determine the impact that genetic variants of candidate genes have on milk fat content; the proportion of fatty acids in the milk of small ruminants and the discovery of a genetic variant with potentially the best effect on milk composition, particularly with regard to the content of nutritionally positive fatty acids. The project also focused on verifying the suitability of freshwater algal feed supplements in terms of the quality of milk from small ruminants in order to create a functional food, assessment of the influence freshwater algae have on selected nutritional and sensory values of milk, particularly on omega-3 and omega-6 fatty acid content, and the design of suitable technological processes to improve the dietetic properties of products made from goat and sheep milk, thus improving their application in the market. The objectives of the project were achieved
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 14, 2013
Realization period - end
Dec 1, 2017
Project status
U - Finished project
Latest support payment
May 31, 2017
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP18-MZE-QJ-U/01:1
Data delivery date
Jun 26, 2018
Finance
Total approved costs
13,598 thou. CZK
Public financial support
12,149 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
1,449 thou. CZK