Research and support of production of nutritionally and beneficial milk products for consumers using targeted selection and modification of milk fat composition
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Comprehensive sustainable systems in agriculture 2012 ? 2018 ?CSS?
Call for proposals
Komplexní zemědělské systémy 3 (SMZE2015MZE01)
Main participants
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakulta zemědělská a technologická<br>Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
70-2015-17012
Alternative language
Project name in Czech
Výzkum a podpora produkce zdravotně a spotřebitelsky benefitních mléčných výrobků cílenou selekcí a modifikací profilu mastných kyselin mléčného tuku
Annotation in Czech
Cíle projektu jsou: - zhodnotit vliv úrovně energetického metabolismu dojnic na spektrum mastných kyselin mléčného tuku; - stanovit spektrum mastných kyselin mléčného tuku v závislosti na genotypu pro SCD, DGAT1, AGPAT6 a LEP; - vytvoření doporučení pro zpracovatelský průmysl k preferenci mléka se specifickými polymorfními variantami analyzovaných lokusů; - vyhodnocení dalších významných vlivů potenciálně ovlivňujících spektrum mastných kyselin (stádium laktace, sezóna, krmná dávka aj.); - modifikace stávajících analytických metod pro rutinní vyhodnocení spektra mastných kyselin mléčného tuku; - vyvinutí nového mléčného produktu (produktů) s cíleně pozměněným vyšším zastoupením zdravotně prospěšných látek (CLA aj.). Očekávaným přínosem je ovlivnění spektra mastných kyselin mléčného tuku přirozenou cestou tak, aby byla získána surovina a následně mléčný produkt s žádoucími vlastnostmi, které mohou zajistit jeho uplatnitelnost v tržním prostředí.
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
GG - Zootechnics
CEP - secondary branch
GM - Food industry
CEP - another secondary branch
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
21101 - Food and beverages<br>40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)<br>40202 - Pets
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The number of achieved results correspond with the set out plan, they are of good quality and applicable in practice.
Solution timeline
Realization period - beginning
Apr 1, 2015
Realization period - end
Dec 31, 2018
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Apr 12, 2018
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP19-MZE-QJ-U/01:1
Data delivery date
Jun 25, 2019
Finance
Total approved costs
12,400 thou. CZK
Public financial support
11,150 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
1,250 thou. CZK