All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Research and support of production of nutritionally and beneficial milk products for consumers using targeted selection and modification of milk fat composition

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

    Comprehensive sustainable systems in agriculture 2012 ? 2018 ?CSS?

  • Call for proposals

    Komplexní zemědělské systémy 3 (SMZE2015MZE01)

  • Main participants

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakulta zemědělská a technologická<br>Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    70-2015-17012

Alternative language

  • Project name in Czech

    Výzkum a podpora produkce zdravotně a spotřebitelsky benefitních mléčných výrobků cílenou selekcí a modifikací profilu mastných kyselin mléčného tuku

  • Annotation in Czech

    Cíle projektu jsou: - zhodnotit vliv úrovně energetického metabolismu dojnic na spektrum mastných kyselin mléčného tuku; - stanovit spektrum mastných kyselin mléčného tuku v závislosti na genotypu pro SCD, DGAT1, AGPAT6 a LEP; - vytvoření doporučení pro zpracovatelský průmysl k preferenci mléka se specifickými polymorfními variantami analyzovaných lokusů; - vyhodnocení dalších významných vlivů potenciálně ovlivňujících spektrum mastných kyselin (stádium laktace, sezóna, krmná dávka aj.); - modifikace stávajících analytických metod pro rutinní vyhodnocení spektra mastných kyselin mléčného tuku; - vyvinutí nového mléčného produktu (produktů) s cíleně pozměněným vyšším zastoupením zdravotně prospěšných látek (CLA aj.). Očekávaným přínosem je ovlivnění spektra mastných kyselin mléčného tuku přirozenou cestou tak, aby byla získána surovina a následně mléčný produkt s žádoucími vlastnostmi, které mohou zajistit jeho uplatnitelnost v tržním prostředí.

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • CEP classification - main branch

    GG - Zootechnics

  • CEP - secondary branch

    GM - Food industry

  • CEP - another secondary branch

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    21101 - Food and beverages<br>40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)<br>40202 - Pets

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The number of achieved results correspond with the set out plan, they are of good quality and applicable in practice.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Apr 1, 2015

  • Realization period - end

    Dec 31, 2018

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Apr 12, 2018

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP19-MZE-QJ-U/01:1

  • Data delivery date

    Jun 25, 2019

Finance

  • Total approved costs

    12,400 thou. CZK

  • Public financial support

    11,150 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    1,250 thou. CZK