New technologies and new food products with membrane processes
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Comprehensive sustainable systems in agriculture 2012 ? 2018 ?CSS?
Call for proposals
Komplexní zemědělské systémy 3 (SMZE2015MZE01)
Main participants
MemBrain s.r.o.<br>Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
80-2015-17012
Alternative language
Project name in Czech
Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi
Annotation in Czech
Celkovým cílem projektu je výzkum a vývoj nových technologií a receptur vybraných potravinářských produktů s využitím membránových procesů, mikrofiltrace, ultrafiltrace, elektrodialýzy, které jsou pro využití v potravinářství nejvhodnější a budou uplatněny především v mlékárenských a pekárenských výrobních podnicích v ČR. 1. Dílčí cíl: Navrhnout technologie s využitím membránového procesu mikrofiltrace, případně ultrafiltrace a elektrodialýzy a stanovit recepturu nového pekárenského přípravku a jeho využití pro prodloužení trvanlivosti vybraných druhů pečiva a pro zvýšení jeho nutriční hodnoty. 2. Dílčí cíl: Navrhnout technologie elektrodialýzy pro zpracování/úpravu různých typů demineralizované syrovátky z výroby sýrů a tvarohů a dalších mlékárenských produktů nebo potravinářských polotovarů. Součástí cíle bude i zkoumat a navrhnout využití resp. likvidaci odpadního proudu vodného roztoku solí a navrhnout k tomu určené technologie. 3. Dílčí cíl: Stanovit receptury potravin a nových funkčních potravin na bázi mléka a koncentrátů syrovátkových bílkovin a koncentrátů všech bílkovin mléka s využitím ultrafiltrace. Projekt je komplexní spolupráce dvou VO a čtyř podniků / všichni se všemi/ při řešení na AP EV využití vybraných membránových procesů v potravinářství a přípravě realizace nových technologií a výrobků. Podniky jsou nezávislé, jeden z nich je střední. Projekt splňuje deklaraci účinné spolupráce, ale nevyužije bonifikace dotace. Míra spolufinancování je tak vysoká.T ôT
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
GM - Food industry
CEP - another secondary branch
CI - Industrial chemistry and chemical engineering
OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)
20401 - Chemical engineering (plants, products)<br>20402 - Chemical process engineering<br>21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The overall objective of the project is the research and development of new technologies and formulations of selected food products with the use of membrane processes, microfiltration, ultrafiltration, electrodialysis that are most suitable for use in food industry and will be applied mainly in dairies and bakeries in the Czech Republic. Also, three partial objectives were set which were fully accomplished by the achieved results. The setting of the applicability of results is realistic.
Solution timeline
Realization period - beginning
Apr 1, 2015
Realization period - end
Dec 31, 2018
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Apr 12, 2018
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP19-MZE-QJ-U/01:1
Data delivery date
Jun 25, 2019
Finance
Total approved costs
15,381 thou. CZK
Public financial support
11,082 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
4,299 thou. CZK