All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

New technologies and new food products with membrane processes

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

    Comprehensive sustainable systems in agriculture 2012 ? 2018 ?CSS?

  • Call for proposals

    Komplexní zemědělské systémy 3 (SMZE2015MZE01)

  • Main participants

    MemBrain s.r.o.<br>Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    80-2015-17012

Alternative language

  • Project name in Czech

    Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi

  • Annotation in Czech

    Celkovým cílem projektu je výzkum a vývoj nových technologií a receptur vybraných potravinářských produktů s využitím membránových procesů, mikrofiltrace, ultrafiltrace, elektrodialýzy, které jsou pro využití v potravinářství nejvhodnější a budou uplatněny především v mlékárenských a pekárenských výrobních podnicích v ČR. 1. Dílčí cíl: Navrhnout technologie s využitím membránového procesu mikrofiltrace, případně ultrafiltrace a elektrodialýzy a stanovit recepturu nového pekárenského přípravku a jeho využití pro prodloužení trvanlivosti vybraných druhů pečiva a pro zvýšení jeho nutriční hodnoty. 2. Dílčí cíl: Navrhnout technologie elektrodialýzy pro zpracování/úpravu různých typů demineralizované syrovátky z výroby sýrů a tvarohů a dalších mlékárenských produktů nebo potravinářských polotovarů. Součástí cíle bude i zkoumat a navrhnout využití resp. likvidaci odpadního proudu vodného roztoku solí a navrhnout k tomu určené technologie. 3. Dílčí cíl: Stanovit receptury potravin a nových funkčních potravin na bázi mléka a koncentrátů syrovátkových bílkovin a koncentrátů všech bílkovin mléka s využitím ultrafiltrace. Projekt je komplexní spolupráce dvou VO a čtyř podniků / všichni se všemi/ při řešení na AP EV využití vybraných membránových procesů v potravinářství a přípravě realizace nových technologií a výrobků. Podniky jsou nezávislé, jeden z nich je střední. Projekt splňuje deklaraci účinné spolupráce, ale nevyužije bonifikace dotace. Míra spolufinancování je tak vysoká.T ôT

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • CEP classification - main branch

    GM - Food industry

  • CEP - secondary branch

    GM - Food industry

  • CEP - another secondary branch

    CI - Industrial chemistry and chemical engineering

  • OECD FORD - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    20401 - Chemical engineering (plants, products)<br>20402 - Chemical process engineering<br>21101 - Food and beverages

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Project results evaluation

    The overall objective of the project is the research and development of new technologies and formulations of selected food products with the use of membrane processes, microfiltration, ultrafiltration, electrodialysis that are most suitable for use in food industry and will be applied mainly in dairies and bakeries in the Czech Republic. Also, three partial objectives were set which were fully accomplished by the achieved results. The setting of the applicability of results is realistic.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Apr 1, 2015

  • Realization period - end

    Dec 31, 2018

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Apr 12, 2018

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP19-MZE-QJ-U/01:1

  • Data delivery date

    Jun 25, 2019

Finance

  • Total approved costs

    15,381 thou. CZK

  • Public financial support

    11,082 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    4,299 thou. CZK