New technologies and new food products with membrane processes
Project goals
The overall objective of the project is a research and development of new technologies of selected food products and their recipes using membrane processes such as microfiltration, ultrafiltration, electrodialysis and others. These will be applied mainly in dairy and bakery production plants in the Czech Republic. One of the goals is also a research and development of new designs of membrane equipment as well as the application of these new technologies and the supply of newly developed devices manufactured in the Czech Republic. 1. Sub-objective: Design of the technology using membrane microfiltration process, or ultrafiltration and electrodialysis. Setting new bakery recipes preparation and their use to extend the shelf life of selected types of bread as well as increase their nutritional value. Technology design for the salt bath cleaning in cheese production using microfiltration. 2. Sub-objective: Determination of optimal technologies of electrodialysis in different types of demineralised whey cheese and curd production. A technology of electrodialysis of permeate from ultrafiltration of whey or milk, mainly focusing on technology of cleaning and sanitizing of equipment and used for electrodialysis. Disposal of the waste of an aqueous solution of salts present in milk. 3. Sub-objective: Development of food recipes and new functional foods based on milk and whey protein concentrates as well as all of the milk proteins using ultrafiltration. 4. Sub-objective: Design of new structural componjents and optimized structure of membranes and membrane devices,
Keywords
membrane processeselecrtodialysisacid wheysweet wheyultrafiltrationmilk proteins concentratingwhey proteins concentratingmicrofiltrationseparation of microorganismsfermentationpropionic acidsalt brinedemineralization
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Comprehensive sustainable systems in agriculture 2012 ? 2018 ?CSS?
Call for proposals
Komplexní zemědělské systémy 3 (SMZE2015MZE01)
Main participants
MemBrain s.r.o.
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.Contest type
VS - Public tender
Contract ID
80-2015-17012
Alternative language
Project name in Czech
Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi
Annotation in Czech
Celkovým cílem projektu je výzkum a vývoj nových technologií a receptur vybraných potravinářských produktů s využitím membránových procesů, mikrofiltrace, ultrafiltrace, elektrodialýzy, které jsou pro využití v potravinářství nejvhodnější a budou uplatněny především v mlékárenských a pekárenských výrobních podnicích v ČR. 1. Dílčí cíl: Navrhnout technologie s využitím membránového procesu mikrofiltrace, případně ultrafiltrace a elektrodialýzy a stanovit recepturu nového pekárenského přípravku a jeho využití pro prodloužení trvanlivosti vybraných druhů pečiva a pro zvýšení jeho nutriční hodnoty. 2. Dílčí cíl: Navrhnout technologie elektrodialýzy pro zpracování/úpravu různých typů demineralizované syrovátky z výroby sýrů a tvarohů a dalších mlékárenských produktů nebo potravinářských polotovarů. Součástí cíle bude i zkoumat a navrhnout využití resp. likvidaci odpadního proudu vodného roztoku solí a navrhnout k tomu určené technologie. 3. Dílčí cíl: Stanovit receptury potravin a nových funkčních potravin na bázi mléka a koncentrátů syrovátkových bílkovin a koncentrátů všech bílkovin mléka s využitím ultrafiltrace. Projekt je komplexní spolupráce dvou VO a čtyř podniků / všichni se všemi/ při řešení na AP EV využití vybraných membránových procesů v potravinářství a přípravě realizace nových technologií a výrobků. Podniky jsou nezávislé, jeden z nich je střední. Projekt splňuje deklaraci účinné spolupráce, ale nevyužije bonifikace dotace. Míra spolufinancování je tak vysoká.T ôT
Scientific branches
R&D category
AP - Applied research
CEP classification - main branch
GM - Food industry
CEP - secondary branch
GM - Food industry
CEP - another secondary branch
CI - Industrial chemistry and chemical engineering
20401 - Chemical engineering (plants, products)
20402 - Chemical process engineering
21101 - Food and beverages
Completed project evaluation
Provider evaluation
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Project results evaluation
The overall objective of the project is the research and development of new technologies and formulations of selected food products with the use of membrane processes, microfiltration, ultrafiltration, electrodialysis that are most suitable for use in food industry and will be applied mainly in dairies and bakeries in the Czech Republic. Also, three partial objectives were set which were fully accomplished by the achieved results. The setting of the applicability of results is realistic.
Solution timeline
Realization period - beginning
Apr 1, 2015
Realization period - end
Dec 31, 2018
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Apr 12, 2018
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP19-MZE-QJ-U/01:1
Data delivery date
Jun 25, 2019
Finance
Total approved costs
15,381 thou. CZK
Public financial support
11,082 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
4,299 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
15 381 CZK thou.
Public support
11 082 CZK thou.
72%
Provider
Ministry of Agriculture
CEP
GM - Food industry
Solution period
01. 04. 2015 - 31. 12. 2018