All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Utilization of various metabolites of wild strains of lactic acid bacteria and yeasts to suppress the occurrence of undesirable fungal contaminants and to prolong the shelf life of dairy and bakery products.

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

    Applied „ZEMĚ“ research programme of the Ministry of Agriculture for the period of 2017–2025

  • Call for proposals

    VaV pro Ministerstvo zemědělství II 3 (SMZE2019MZE01)

  • Main participants

    Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    556-2018-14152

Alternative language

  • Project name in Czech

    Využití potenciálu různých metabolitů divokých kmenů bakterií mléčného kvašení a kvasinek k potlačení výskytu nežádoucích fungálních kontaminantů a prodloužení trvanlivosti mléčných a pekařských výrobků.

  • Annotation in Czech

    Zjistit diversitu vláknitých hub a kvasinek způsobujících vady mléčných a pekárenských výrobků v ČR. Zavést metody molekulární biologie umožňující korektní taxonomické zařazení těchto izolátů a metody kvantifikace hub, včetně producentů některých mykotoxinů pomocí real-time PCR. Nalézt mikrobiální producenty antifungálně účinných látek schopných inhibice růstu vláknitých hub a kvasinek v potravinách a ověřit jejich použitelnost v různých matricích. Zjistit vzájemnou kompatibilitu antifungálních kmenů a starterů používaných pro výrobu mléčných výrobků a kvasů. Zavést metodu pro selektivní stanovení L. plantarum. Navrhnout receptury nových výrobků.

Scientific branches

  • R&D category

    AP - Applied research

  • OECD FORD - main branch

    21101 - Food and beverages

  • OECD FORD - secondary branch

    10609 - Biochemical research methods

  • OECD FORD - another secondary branch

    10606 - Microbiology

  • CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    CE - Biochemistry<br>EB - Genetics and molecular biology<br>EE - Microbiology, virology<br>GM - Food industry

Completed project evaluation

  • Provider evaluation

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Project results evaluation

    During the five year implementation period of the project, all the objectives, activities and planned outputs of the project were achieved. A huge amount of work done under the project as well as the ability of the investigation team to fully exploit and maximize the acquired knowledge in as many useful outputs as possible shall be acknowledged. The project has helped expand the knowledge of food microbiology and relationships between microorganisms, enhance bio-preservation and food protection options, and identify potential application of protective microbiological agents in dairy and bakery technologies. The use of analytical instrumental, molecular biology and proteomic techniques in the characterisation of lactic acid bacteria and identification of contaminants such as filamentous ascomycetes and yeast cells has proven very useful.

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2019

  • Realization period - end

    Dec 31, 2023

  • Project status

    U - Finished project

  • Latest support payment

    Mar 20, 2023

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Data delivery code

    CEP24-MZE-QK-U

  • Data delivery date

    Jun 20, 2024

Finance

  • Total approved costs

    17,647 thou. CZK

  • Public financial support

    17,647 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK