Utilization of various metabolites of wild strains of lactic acid bacteria and yeasts to suppress the occurrence of undesirable fungal contaminants and to prolong the shelf life of dairy and bakery products.
Project goals
The aim of the project is to detect the diversity of spoilage fungi and yeasts in dairy and bakery products . The taxonomic classification of fungal isolates will be determined by using molecular methods. The quantification of contaminating fungal DNA including mycotoxin producers will be evaluated by qPCR methods.The screening of microbial producers will be aimed to antifungal compounds with an inhibitory effect on growth and spread of the spoilage fungi and yeast in food. The antifungal effect will be verified in different food matrices. The compatibility of antifungal strains and dairy and sourdough starter cultures will be determined. The method for selective determination of L. plantarum will be established. Based on laboratory and pilot plant test, the new recipes will be proposed.
Keywords
antifungal activityDNA sequencingqPCRlactic acid bacteriayeastfungidairy productsspoiling of foodsourdoughbuckwheat
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Applied „ZEMĚ“ research programme of the Ministry of Agriculture for the period of 2017–2025
Call for proposals
VaV pro Ministerstvo zemědělství II 3 (SMZE2019MZE01)
Main participants
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
556-2018-14152
Alternative language
Project name in Czech
Využití potenciálu různých metabolitů divokých kmenů bakterií mléčného kvašení a kvasinek k potlačení výskytu nežádoucích fungálních kontaminantů a prodloužení trvanlivosti mléčných a pekařských výrobků.
Annotation in Czech
Zjistit diversitu vláknitých hub a kvasinek způsobujících vady mléčných a pekárenských výrobků v ČR. Zavést metody molekulární biologie umožňující korektní taxonomické zařazení těchto izolátů a metody kvantifikace hub, včetně producentů některých mykotoxinů pomocí real-time PCR. Nalézt mikrobiální producenty antifungálně účinných látek schopných inhibice růstu vláknitých hub a kvasinek v potravinách a ověřit jejich použitelnost v různých matricích. Zjistit vzájemnou kompatibilitu antifungálních kmenů a starterů používaných pro výrobu mléčných výrobků a kvasů. Zavést metodu pro selektivní stanovení L. plantarum. Navrhnout receptury nových výrobků.
Scientific branches
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
During the five year implementation period of the project, all the objectives, activities and planned outputs of the project were achieved. A huge amount of work done under the project as well as the ability of the investigation team to fully exploit and maximize the acquired knowledge in as many useful outputs as possible shall be acknowledged. The project has helped expand the knowledge of food microbiology and relationships between microorganisms, enhance bio-preservation and food protection options, and identify potential application of protective microbiological agents in dairy and bakery technologies. The use of analytical instrumental, molecular biology and proteomic techniques in the characterisation of lactic acid bacteria and identification of contaminants such as filamentous ascomycetes and yeast cells has proven very useful.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2019
Realization period - end
Dec 31, 2023
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Mar 20, 2023
Data delivery to CEP
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data delivery code
CEP24-MZE-QK-U
Data delivery date
Jun 20, 2024
Finance
Total approved costs
17,647 thou. CZK
Public financial support
17,647 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK
Recognised costs
17 647 CZK thou.
Public support
17 647 CZK thou.
0%
Provider
Ministry of Agriculture
OECD FORD
Food and beverages
Solution period
01. 01. 2019 - 31. 12. 2023