Determination of pure muscle proteins by direct method
Project goals
The aim of the project is to select a direct laboratory method for determining the content of pure muscle protein (PMP) in meat products. In selected meat products, PMP analysis will be performed by a direct method of determining the creatinine content. The results of the analyzes will be verified by the indirect method based on the determination of the content of crude and pure proteins, as well as by the direct method of the determination of 3-methylhistidine and the NIR method. Changes in protein (proteome) content during the production of dry fermented meat products will be evaluated by advanced proteomic technologies based on mass spectrometry in order to reveal the effects of proteolysis during fermentation on PMP content.
Keywords
pure muscle proteincreatinine3-methylhistidineNIRKjeldahl method
Public support
Provider
Ministry of Agriculture
Programme
Applied „ZEMĚ“ research programme of the Ministry of Agriculture for the period of 2017–2025
Call for proposals
SMZE2021MZE01
Main participants
Veterinární univerzita Brno / Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Contest type
VS - Public tender
Contract ID
QK21020199 - Smlouva o poskytnutí podpory
Alternative language
Project name in Czech
Možnosti stanovení čistých svalových bílkovin přímou metodou
Annotation in Czech
Cílem projektu je výběr přímé laboratorní metody pro stanovení obsahu čistých svalových bílkovin (ČSB) v masných výrobcích. Ve vybraných masných výrobcích bude provedena analýza ČSB přímou metodou stanovení obsahu kreatininu. Výsledky analýz budou ověřeny nepřímou metodou na základě stanovení obsahu hrubých i čistých bílkovin, dále přímou metodou stanovení 3-methylhistidinu a metodou NIR. Změny obsahu bílkovin (proteomu) během výroby fermentovaných trvanlivých masných výrobků budou hodnocené pokročilými proteomickými technologiemi na bázi hmotnostní spektrometrie s cílem odhalit dopady proteolýzy během fermentace a zrání na obsah ČSB.
Scientific branches
Completed project evaluation
Provider evaluation
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Project results evaluation
The project outputs were partially achieved, the V2-V4 (Nmet, Hneleg, Jost) results were achieved, while for the V1 (Jimp) result an extension of the deadline was approved. An extension of the deadline was justified and is relevant. Moreover, 11 additional results were produced beyond the plan (6x Jost, 2x Jimp, 3x O). The achieved results are of good quality, are related to the project objectives and will help disseminate the information on the determination of pure muscle proteins in meat products among the professional community. The results are of high quality and applicable in practice, by supervisory authorities in particular. As concerns the quality of project investigation, the results achieved and the fulfilment of the set out aim, this is an excellent project. The results achieved are of high quality and applicable in practice.
Solution timeline
Realization period - beginning
Jan 1, 2021
Realization period - end
Dec 31, 2023
Project status
U - Finished project
Latest support payment
Mar 20, 2023
Data delivery to CEP
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data delivery code
CEP24-MZE-QK-U
Data delivery date
Jun 20, 2024
Finance
Total approved costs
6,207 thou. CZK
Public financial support
6,207 thou. CZK
Other public sources
0 thou. CZK
Non public and foreign sources
0 thou. CZK
Basic information
Recognised costs
6 207 CZK thou.
Public support
6 207 CZK thou.
100%
Provider
Ministry of Agriculture
OECD FORD
Food and beverages
Solution period
01. 01. 2021 - 31. 12. 2023