All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Verifying the possibilities of proving the use of protective cultures in the production of food of animal products origin

Public support

  • Provider

    Ministry of Agriculture

  • Programme

    Applied „ZEMĚ“ research programme of the Ministry of Agriculture for the period of 2017–2025

  • Call for proposals

    SMZE2023MZE01

  • Main participants

    Mendelova univerzita v Brně / Agronomická fakulta

  • Contest type

    VS - Public tender

  • Contract ID

    QK23020047 - Smlouva o poskytnutí podpory

Alternative language

  • Project name in Czech

    Ověření možností prokazování použití ochranných kultur ve výrobě potravin živočišného původu

  • Annotation in Czech

    Cílem projektu je dát zevrubnou zprávu pro dozorové orgány, podložené výsledky z experimentální studie, zda používání mikrobiálních kultur při výrobě nefermentovaných potravin nemá zastřít jakost vstupní suroviny nebo nízkou úroveň procesu jejich zpracování a výroby potravin. Projekt je založen na dvou fázích: 1) sběru podstatných informací a jejich souhrn do formy použitelné pro dozorové orgány o využívání mikrobiálních kultur v potravinách (principech a zásadách jejich použití, případných limitech), 2) doplněný o reálný pokus simulující různé dispozice v kontextu výrazně rozšiřující zadání projektu (ochranný účinek různých kultur a jejich porovnání s nulovou variantou - kontrolou), a to za výrobních podmínek (v poloprovozech) u masných a mléčných výrobků, a výrobků z masa ryb.

Scientific branches

  • R&D category

    VV - Exeperimental development

  • OECD FORD - main branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

  • OECD FORD - secondary branch

    21101 - Food and beverages

  • OECD FORD - another secondary branch

    20901 - Industrial biotechnology

  • CEP - equivalent branches <br>(according to the <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">converter</a>)

    EI - Biotechnology and bionics<br>GM - Food industry

Solution timeline

  • Realization period - beginning

    Jan 1, 2023

  • Realization period - end

    Dec 31, 2025

  • Project status

    K - Ending multi-year project

  • Latest support payment

    Mar 1, 2024

Data delivery to CEP

  • Confidentiality

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Data delivery code

    CEP25-MZE-QK-R

  • Data delivery date

    Feb 17, 2025

Finance

  • Total approved costs

    7,730 thou. CZK

  • Public financial support

    7,730 thou. CZK

  • Other public sources

    0 thou. CZK

  • Non public and foreign sources

    0 thou. CZK