All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

DSC sample preparation

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A2196" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:2196 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    DSC sample preparation

  • Original language description

    The right sample preparation for thermal analysis can avoid obtaining unreasonable results. Results are influenced by material characteristics, sample pan used, and by cooling and warming rates and temperature range. Selection of appropriate sample sizeand weight together with sample homogeneity are important preconditions for successful thermal analysis. Sensitivity and resolution of thermal analysis is influenced by sample weight, sample water content and also by sample pan type and cooling/warming rate. Sample pan configuration depends on characteristic of measured material. High sample water content increases sensitivity of thermal analysis but for exact measurement the use of hermetic pans is necessary to avoid loss of sample mass.

  • Czech name

    Příprava vzorků pro DSC

  • Czech description

    Správná příprava vzorku pro termickou analýzu může zabránit získání nepřesných výsledků. Výsledky jsou ovlivněny vlastnostmi měřeného materiálu, použitými měřícími pánvičkami, rychlostí chlazení či ohřevu a teplotním rozsahem měření. Výběr vhodné velikosti a hmotnosti vzorku spolu s homogenitou vzorku jsou důležitým předpokladem pro úspěšnou termickou analýzu. Citlivost a rozlišení termické analýzy jsou ovlivněny velikostí vzorku, obsahem vody ve vzorku a také typem měřící pánvičky a rychlostí chlazenía ohřevu. Výběr vhodného typu pánvičky záleží na vlastnostech měřeného materiálu. Vysoký obsah vody ve vzorku zvyšuje citlivost termické analýzy, ale zároveň je nezbytné použít pro měření hermeticky uzavíratelné pánvičky pro zabránění ztráty části hmotyvzorku.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    BJ - Thermodynamics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QF3039" target="_blank" >QF3039: Establishing of cryobank of vegetative shoot tips of potato and hop.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Methods of Thermal Analysis in Plant Cryopreservation

  • ISBN

    978-80-87011-05-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    54-59

  • Publisher name

    Výzkumný ústav rostlinné výroby,v.v.i.

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha

  • Event date

    Sep 17, 2007

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article