DSC sample preparation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A2196" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:2196 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
DSC sample preparation
Original language description
The right sample preparation for thermal analysis can avoid obtaining unreasonable results. Results are influenced by material characteristics, sample pan used, and by cooling and warming rates and temperature range. Selection of appropriate sample sizeand weight together with sample homogeneity are important preconditions for successful thermal analysis. Sensitivity and resolution of thermal analysis is influenced by sample weight, sample water content and also by sample pan type and cooling/warming rate. Sample pan configuration depends on characteristic of measured material. High sample water content increases sensitivity of thermal analysis but for exact measurement the use of hermetic pans is necessary to avoid loss of sample mass.
Czech name
Příprava vzorků pro DSC
Czech description
Správná příprava vzorku pro termickou analýzu může zabránit získání nepřesných výsledků. Výsledky jsou ovlivněny vlastnostmi měřeného materiálu, použitými měřícími pánvičkami, rychlostí chlazení či ohřevu a teplotním rozsahem měření. Výběr vhodné velikosti a hmotnosti vzorku spolu s homogenitou vzorku jsou důležitým předpokladem pro úspěšnou termickou analýzu. Citlivost a rozlišení termické analýzy jsou ovlivněny velikostí vzorku, obsahem vody ve vzorku a také typem měřící pánvičky a rychlostí chlazenía ohřevu. Výběr vhodného typu pánvičky záleží na vlastnostech měřeného materiálu. Vysoký obsah vody ve vzorku zvyšuje citlivost termické analýzy, ale zároveň je nezbytné použít pro měření hermeticky uzavíratelné pánvičky pro zabránění ztráty části hmotyvzorku.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
BJ - Thermodynamics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3039" target="_blank" >QF3039: Establishing of cryobank of vegetative shoot tips of potato and hop.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Methods of Thermal Analysis in Plant Cryopreservation
ISBN
978-80-87011-05-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
54-59
Publisher name
Výzkumný ústav rostlinné výroby,v.v.i.
Place of publication
Praha
Event location
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha
Event date
Sep 17, 2007
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—