All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of protein content, its fractions and HMW-glu allelic blocs on technological parameters of grains in selected winter wheat landraces

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F08%3A00000010" target="_blank" >RIV/00027006:_____/08:00000010 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Effect of protein content, its fractions and HMW-glu allelic blocs on technological parameters of grains in selected winter wheat landraces

  • Original language description

    At set of 22 winter wheat landraces and 3 check winter wheat varieties of GB in Prague with declared allelic composition of HMW-Glu was carried out annual evaluation of several chemical and technological grain parameters (crude protein content, wet gluten, gluten index, Zeleny sed., content of albumins, gliadins and sum of glutenins). Selected wheat landraces confirmed high variability of all tested parameters. The highest variability was detected in protein content, Zeleny sed., gluten index and ratioof both storage protein fraction Gli/Glu total. A higher variability was also observed in content of albumin and globulin fraction and its proportion in crude protein. The PCA loading scatter and correlation analysis confirmed significant positive correlation among crude protein content and all protein fractions. There was confirmed significant effect of genotypes on monitored technological characteristics (Zeleny sed.,gluten index)with significant favorable influence of allelic combinat

  • Czech name

    Efekt obsahu bílkovin, jejich frakcí a HMW-Glu alelických bloků na technologické parametry zrna vybraných krajových odrůd pšenice seté

  • Czech description

    V souboru 22 krajových odrůd a 3 kontrolních odrůd pšenice ozimé s deklarovanou alelickou skladbou HMW-Glu bylo provedeno 1-leté hodnocení několika chemicko-technologických parametrů (obsah celkových bílkovin, mokrý lepek, gluten index,Zeleny sed.,obsahalbumino-globulinové, gliadinové frakce a celkových gluteninů). Vybrané odrůdy potvrdily vysokou variabilitu ve všech sledovaných parametrech. Nejvyšší variabilita byla zjištěna u obsahu bílkovin, Zelenyho sed., gluten indexu a poměru zásobních frakcí Gli/Glu celkový. Vyšší variabilita byla zjištěna v obsahu albuminové frakce a jejím podílu v bílkovině zrna. Zátěžový PCA graf a korelační analýza potvrdily významnou pozitivní korelaci obsahu bílkovin a jejich frakcí.Byl potvrzen významný efekt genotypu na sledované technologické parametry (Zeleny sed.,gluten index)s průkazně příznivým efektem alelické kombinace 1D(5+10).

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GE - Plant cultivation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Proteiny 2008

  • ISBN

    978-80-7318-706-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Univerzita Tomáše Bati

  • Place of publication

    Zlín

  • Event location

    Zlín

  • Event date

    Jan 1, 2008

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article