Effect of protein content, its fractions and HMW-glu allelic blocs on technological parameters of grains in selected winter wheat landraces
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F08%3A00000010" target="_blank" >RIV/00027006:_____/08:00000010 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Effect of protein content, its fractions and HMW-glu allelic blocs on technological parameters of grains in selected winter wheat landraces
Original language description
At set of 22 winter wheat landraces and 3 check winter wheat varieties of GB in Prague with declared allelic composition of HMW-Glu was carried out annual evaluation of several chemical and technological grain parameters (crude protein content, wet gluten, gluten index, Zeleny sed., content of albumins, gliadins and sum of glutenins). Selected wheat landraces confirmed high variability of all tested parameters. The highest variability was detected in protein content, Zeleny sed., gluten index and ratioof both storage protein fraction Gli/Glu total. A higher variability was also observed in content of albumin and globulin fraction and its proportion in crude protein. The PCA loading scatter and correlation analysis confirmed significant positive correlation among crude protein content and all protein fractions. There was confirmed significant effect of genotypes on monitored technological characteristics (Zeleny sed.,gluten index)with significant favorable influence of allelic combinat
Czech name
Efekt obsahu bílkovin, jejich frakcí a HMW-Glu alelických bloků na technologické parametry zrna vybraných krajových odrůd pšenice seté
Czech description
V souboru 22 krajových odrůd a 3 kontrolních odrůd pšenice ozimé s deklarovanou alelickou skladbou HMW-Glu bylo provedeno 1-leté hodnocení několika chemicko-technologických parametrů (obsah celkových bílkovin, mokrý lepek, gluten index,Zeleny sed.,obsahalbumino-globulinové, gliadinové frakce a celkových gluteninů). Vybrané odrůdy potvrdily vysokou variabilitu ve všech sledovaných parametrech. Nejvyšší variabilita byla zjištěna u obsahu bílkovin, Zelenyho sed., gluten indexu a poměru zásobních frakcí Gli/Glu celkový. Vyšší variabilita byla zjištěna v obsahu albuminové frakce a jejím podílu v bílkovině zrna. Zátěžový PCA graf a korelační analýza potvrdily významnou pozitivní korelaci obsahu bílkovin a jejich frakcí.Byl potvrzen významný efekt genotypu na sledované technologické parametry (Zeleny sed.,gluten index)s průkazně příznivým efektem alelické kombinace 1D(5+10).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Proteiny 2008
ISBN
978-80-7318-706-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
—
Publisher name
Univerzita Tomáše Bati
Place of publication
Zlín
Event location
Zlín
Event date
Jan 1, 2008
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—