Extraction of polyphenols from winemaking residues
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F14%3A00003086" target="_blank" >RIV/00027006:_____/14:00003086 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60460709:41210/14:66653
Result on the web
<a href="http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-160-1.pdf" target="_blank" >http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-160-1.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Extrakce polyfenolů z pokrutin révy vinné
Original language description
V metodice je uveden postup extrakce polyfenolických látek z pokrutin pomocí etanolu. Jsou uvedeny výsledky obsahu celkových polyfenolů v pokrutinách révy vinné v pomletých a nepomletých vzorcích. Obsah celkových polyfenolů byl měřen spektrofotometrickypomocí Folin-Ciocalteuova činidla, při vlnové délce 700 nm. Hodnoty CP byly vyjádřeny jako ekvivalent kyseliny gallové na jeden kilogram vzorku pokrutin. Ve vzorcích pokrutin byly stanoveny obsahy CP v rozsahu 3,97-16,40 g.kg-1. Nejnižší obsah CP 3,97 g.kg-1 byl stanoven v odrůdě Zweigeltrebe a Modrý Portugal. Největší obsah CP 16,40 g.kg-1 byl stanoven v odrůdě Rulandské šedé. Ve vzorcích sledovaných odrůd nebyly rozdíly mezi nepomletými a pomletými vzorky statisticky prokázány, což je důležité pro ekonomiku samotné technologie zpracování pokrutin. V metodice je uveden postup extrakce polyfenolů z pokrutin révy vinné, který je možné realizovat v provozních podmínkách vinařských nebo lihovarnických subjektů.
Czech name
Extrakce polyfenolů z pokrutin révy vinné
Czech description
V metodice je uveden postup extrakce polyfenolických látek z pokrutin pomocí etanolu. Jsou uvedeny výsledky obsahu celkových polyfenolů v pokrutinách révy vinné v pomletých a nepomletých vzorcích. Obsah celkových polyfenolů byl měřen spektrofotometrickypomocí Folin-Ciocalteuova činidla, při vlnové délce 700 nm. Hodnoty CP byly vyjádřeny jako ekvivalent kyseliny gallové na jeden kilogram vzorku pokrutin. Ve vzorcích pokrutin byly stanoveny obsahy CP v rozsahu 3,97-16,40 g.kg-1. Nejnižší obsah CP 3,97 g.kg-1 byl stanoven v odrůdě Zweigeltrebe a Modrý Portugal. Největší obsah CP 16,40 g.kg-1 byl stanoven v odrůdě Rulandské šedé. Ve vzorcích sledovaných odrůd nebyly rozdíly mezi nepomletými a pomletými vzorky statisticky prokázány, což je důležité pro ekonomiku samotné technologie zpracování pokrutin. V metodice je uveden postup extrakce polyfenolů z pokrutin révy vinné, který je možné realizovat v provozních podmínkách vinařských nebo lihovarnických subjektů.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI111B107" target="_blank" >QI111B107: Research on grape seed biologically active compounds extraction and utilization in order to improve a farm animal metabolism as a base for a proposal for the best available technique (BAT).</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
ISBN 978-80-7427-160-1
Regulation ID
2/2014
Technical parameters
Osvědčení pod č.j. 2/2014 o uznání uplatněné certifikované metodiky vydalo Ministerstvo zemědělství ČR, Úsek potravinářských výrob - Úřad pro potraviny. Smlouva o využití výsledku uživatelem č.175/2014 byla uzavřena s Agro Boskovštejn, s.r.o., Boskovštejn 6, 671 54 Hostim, IČ: 29263361, DIČ: CZ29263361, zastoupené jednatelem Ing.Bohumírem Radou dne 11.12.2014. Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Dr. Ing. Pavel Čermák, ředitel Kontaktní osoba za VÚRV,v.v.i.: Ing. Radomíra Střalková, Ph.D., tel.702 087 808, e-mail: stralkova@vurv.cz
Economical parameters
Byl vypočítán zisk 1600 Kč/ 1 kg pokrutin. Do výpočtu nejsou zahrnuty pořizovací náklady na materiál, stroje, přístroje a zařízení.
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství České republiky, Odbor rostlinných komodit, Těšnov 17, 117 05 Praha 1
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů