Use of thermal analysis for cryopreservation of plant genetic resources
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F24%3A10177395" target="_blank" >RIV/00027006:_____/24:10177395 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/Sborn%C3%ADk_Avanti_2024.pdf" target="_blank" >https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/Sborn%C3%ADk_Avanti_2024.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití termické analýzy pro kryokonzervaci genetických zdrojů rostlin
Original language description
Kryoprotektivní látky (CPA) jsou důležitou součástí mnoha současných metod vitrifikace. SchopnostCPA vytvářet sklovitý stav ovlivňuje pravděpodobnost výskytu skelného přechodu a krystalizace vody.Termální vlastnosti a vitrifikační schopnost dvou kombinovaných CPA (PVS2 a PVS3), běžnýchvitrifikačních roztoků pro rostliny, a čtyř jednotlivých CPA (ethylenglykol, DMSO, glycerol asacharóza), které jsou součástí zmíněných PVS, byly hodnoceny pomocí diferenční skenovacíkalorimetrie (DSC) při standardních rychlostech chlazení/zahřívání 10 oC za minutu. U testovanýchCPA byl prokázán vliv koncentrace rozpuštěných látek na jejich vitrifikační schopnost. Byly definoványčtyři typické koncentrační oblasti, ve kterých docházelo ke sklovitému stavu a/nebo krystalizaci.Doporučujeme koncentraci rozpuštěných látek 0,7 g.gMINUS SIGN 1 jako univerzální vitrifikační koncentraci, kteráse vyznačuje skutečnou teplotou skelného přechodu CPA roztoku a omezenou krystalizací vody. Znalosttermálních vlastností CPA umožňuje navrhovat nové kombinované CPA s požadovanou vitrifikačníschopností s ohledem na použitou metodu kryoprezervace a vlastnosti kryoprezervovaného vzorku.
Czech name
Využití termické analýzy pro kryokonzervaci genetických zdrojů rostlin
Czech description
Kryoprotektivní látky (CPA) jsou důležitou součástí mnoha současných metod vitrifikace. SchopnostCPA vytvářet sklovitý stav ovlivňuje pravděpodobnost výskytu skelného přechodu a krystalizace vody.Termální vlastnosti a vitrifikační schopnost dvou kombinovaných CPA (PVS2 a PVS3), běžnýchvitrifikačních roztoků pro rostliny, a čtyř jednotlivých CPA (ethylenglykol, DMSO, glycerol asacharóza), které jsou součástí zmíněných PVS, byly hodnoceny pomocí diferenční skenovacíkalorimetrie (DSC) při standardních rychlostech chlazení/zahřívání 10 oC za minutu. U testovanýchCPA byl prokázán vliv koncentrace rozpuštěných látek na jejich vitrifikační schopnost. Byly definoványčtyři typické koncentrační oblasti, ve kterých docházelo ke sklovitému stavu a/nebo krystalizaci.Doporučujeme koncentraci rozpuštěných látek 0,7 g.gMINUS SIGN 1 jako univerzální vitrifikační koncentraci, kteráse vyznačuje skutečnou teplotou skelného přechodu CPA roztoku a omezenou krystalizací vody. Znalosttermálních vlastností CPA umožňuje navrhovat nové kombinované CPA s požadovanou vitrifikačníschopností s ohledem na použitou metodu kryoprezervace a vlastnosti kryoprezervovaného vzorku.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda = Pôda a úroda : Časopis pro rostlinnou výrobu
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
72
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
39-42
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—