Replacement of starch by pectin and chicory inulin in the starter diet of early-weaned rabbits: effect on growth, health status, caecal traits and viscosity of the small intestinal content
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F04%3A00011206" target="_blank" >RIV/00027014:_____/04:00011206 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Replacement of starch by pectin and chicory inulin in the starter diet of early-weaned rabbits: effect on growth, health status, caecal traits and viscosity of the small intestinal content
Original language description
The aim of this study was to evaluate the effect of a higher level of dietary pectin or dietary pectin and inulin (Frutafit? IQ), as a partial replacement of starch, in the starter diet of early-weaned rabbits on growth, health status, caecal traits andviscosity of the small intestinal content. A total of 180 (60/group) and 18 (6/group) early-weaned rabbits, 21 days old at the beginning of the experiment, were used for growth performance and intestinal traits evaluation, respectively. Three experimental diets were formulated: control diet, diet P (pectin) and diet PI (pectin+inulin). The control diet (19.0% ADF, 18.6% starch, 4.3% pectins) was fed to rabbits of the 1st group from weaning to slaughter (at the age of 77 days). Diets P (20.3% ADF, 12.5%starch, 9.0% pectins) and PI (20.0% ADF, 10.3% starch, 9.0% pectins + 4% inulin) were fed to rabbits of the respective group from weaning to 42 days of age, then rabbits received the control diet till slaughter.
Czech name
Náhrada škrobu pektinem či pektinem a inulinem ve startérové dietě časně odstavených králíků: vliv na růst, zdravotní stav, charakteristiku slepého střeva a viskozitu tráveniny tenkého střeva.
Czech description
Cílem práce bylo zjistit vliv vyššího obsahu pektinu či pektinu a inulinu, jako částečné náhrady škrobu ve startérové dietě časně odstavených králíků, na růst, zdravotní stav, charakteristiku obsahu slepého střeva a viskozitu tráveniny tenkého střeva. Odstav králíků byl proveden v 21 dnech věku. Byly sestaveny tři experimentální diety (kontrolní, P a P1 dieta), které se lišily obsahem škrobu, pektinu a fruktanů. Kontrolní dieta byla podávána králíkům po celou dobu výkrmu. Diety P a P1 byly podávány během startérové periody. Po tomto období dostávali králíci obou skupin dokonce výkrmu kontrolní dietu. Užitkovost králíků nebyla v rámci sledovaných skupin významně ovlivněna. Náhrada škrobu pektinem nezajistila lepší zdravotní stav králíků a zvýšila viskozitu tráveniny tenkého střeva. Přídavek inulinu signifikantně zvýšil koncentraci těkavých mastných kyselin v obsahu slepého střeva a snížill pH a měl pozitivní vliv na mortalitu králíků. Nebyl zaznamenán vliv diet na hmotnost trávicího tra
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GP523%2F03%2FD011" target="_blank" >GP523/03/D011: The effect of a higher non-starch polysaccharides content in the diet on performance, digestibility of nutrients and mortality of early-weaned rabbits</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
8th World Rabbit Congress
ISBN
—
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
1022-1028
Publisher name
World Rabbit Science Association
Place of publication
Puebla, Mexico
Event location
Puebla, Mexico
Event date
Sep 7, 2004
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—