Has the body surface cleanliness influence on sheep milk quality?
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F12%3A%230001635" target="_blank" >RIV/00027014:_____/12:#0001635 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12077.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12077.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Ovlivňuje čistota povrchu těla kvalitu ovčího mléka?
Original language description
Cílem této studie bylo zjistit vztah mezi čistotou povrchu těla a kvalitou ovčího mléka. Sledování se uskutečnilo v průběhu dvou laktací u 434 bahnic ve 2 chovech dojných ovcí. Čistota povrchu těla ovcí (okolí kořene ocasu, horní části stehen, břicha, vemene a distální části pánevních končetin) byla hodnocena před dojením podle modifikované stupnice podle Reneaua et al. V individuálních vzorcích mléka byly sledovány vybrané mikrobiologické ukazatele kvality mléka (celkový počet mikroorganismů - CPM, počet koliformních bakterií - CB, počet somatických buněk - PSB). Experimentální data byla analyzována v programu Statistica. Na základě získaných hodnot je možné říci, že výrazně lepší výsledky hygienického skóre povrchu těla ovcí byly dosaženy v chovu I.(1,64 ? 0493) a horší v chovu II. (2,50 ? 0321). Statisticky významně nižší hodnoty CPM a CB byly prokázány v ovčím mléce v chovu I. Hygienické skóre čistoty povrchu těla ovcí plně korespondovalo s CPM a počtem CB v syrovém ovčím mléce. Č
Czech name
Ovlivňuje čistota povrchu těla kvalitu ovčího mléka?
Czech description
Cílem této studie bylo zjistit vztah mezi čistotou povrchu těla a kvalitou ovčího mléka. Sledování se uskutečnilo v průběhu dvou laktací u 434 bahnic ve 2 chovech dojných ovcí. Čistota povrchu těla ovcí (okolí kořene ocasu, horní části stehen, břicha, vemene a distální části pánevních končetin) byla hodnocena před dojením podle modifikované stupnice podle Reneaua et al. V individuálních vzorcích mléka byly sledovány vybrané mikrobiologické ukazatele kvality mléka (celkový počet mikroorganismů - CPM, počet koliformních bakterií - CB, počet somatických buněk - PSB). Experimentální data byla analyzována v programu Statistica. Na základě získaných hodnot je možné říci, že výrazně lepší výsledky hygienického skóre povrchu těla ovcí byly dosaženy v chovu I.(1,64 ? 0493) a horší v chovu II. (2,50 ? 0321). Statisticky významně nižší hodnoty CPM a CB byly prokázány v ovčím mléce v chovu I. Hygienické skóre čistoty povrchu těla ovcí plně korespondovalo s CPM a počtem CB v syrovém ovčím mléce. Č
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH72286" target="_blank" >QH72286: The influence of rearing environment and milking on welfare, milk yield and milk quality of dairy sheep.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Volume of the periodical
62
Issue of the periodical within the volume
7
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
423-426
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—