Has the cleanness of body surface effect on the quality of dairy cow milk?
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F15%3A%230002327" target="_blank" >RIV/00027014:_____/15:#0002327 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15178.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15178.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Má čistota povrchu těla dojnic vliv na kvalitu mléka?
Original language description
Studie je zaměřena na analýzu vztahu mezí čistotou povrchu těla dojnic a kvalitou syrového mléka. Sledování se uskutečnilo v průběhu 5 měsíců u 100 dojnic na 10 farmách s různými technologickými systémy chovu, různou úrovní hygieny chovného prostředí, krmení, napájení i hygieny struků před dojením. Čistota povrchu těla (okolí kořene ocasu, horní části stehen, břicha, vemene a distální části pánevních končetin) byla hodnocena před dojením podle stupnice podle Reneaua et al. V individuálních vzorcích mléka byly sledovány vybrané mikrobiologické ukazatele kvality mléka (celkový počet mikroorganismů - CPM, počet koliformních bakterií - CB, počet somatických buněk -PSB). Experimentální data byla analyzována v programu Statistica (StatSoft). Na základě získaných hodnot je možné konstatovat, že úroveň hygieny chovného prostředí přímo ovlivňuje hygienické skóre čistoty povrchu těla, respektive mléčné žlázy a následně i mikrobiologickou kvalitu mléka.
Czech name
Má čistota povrchu těla dojnic vliv na kvalitu mléka?
Czech description
Studie je zaměřena na analýzu vztahu mezí čistotou povrchu těla dojnic a kvalitou syrového mléka. Sledování se uskutečnilo v průběhu 5 měsíců u 100 dojnic na 10 farmách s různými technologickými systémy chovu, různou úrovní hygieny chovného prostředí, krmení, napájení i hygieny struků před dojením. Čistota povrchu těla (okolí kořene ocasu, horní části stehen, břicha, vemene a distální části pánevních končetin) byla hodnocena před dojením podle stupnice podle Reneaua et al. V individuálních vzorcích mléka byly sledovány vybrané mikrobiologické ukazatele kvality mléka (celkový počet mikroorganismů - CPM, počet koliformních bakterií - CB, počet somatických buněk -PSB). Experimentální data byla analyzována v programu Statistica (StatSoft). Na základě získaných hodnot je možné konstatovat, že úroveň hygieny chovného prostředí přímo ovlivňuje hygienické skóre čistoty povrchu těla, respektive mléčné žlázy a následně i mikrobiologickou kvalitu mléka.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1530058" target="_blank" >QJ1530058: Creating a system for evaluation of biosecurity, welfare and health of farm animals for the production of health friendly foodstaffs of animal origin</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Aktuální otázky bioklimatologie zvířat 2015
ISBN
978-80-7403-145-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
33-37
Publisher name
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Place of publication
Praha Uhříněves
Event location
Brno
Event date
Nov 4, 2015
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—