The effect of teats disinfection on the microbial quality of sheep milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F15%3A%230002381" target="_blank" >RIV/00027014:_____/15:#0002381 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15218.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15218.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Účinek dezinfekce struků na mikrobiální kvalitu ovčího mléka
Original language description
Cílem práce bylo zjistit účinek dvou různých dezinfekčních přípravků pro ošetření struků před dojením na mikrobiální složení ovčího mléka. Pokus zahrnoval dvě skupiny po dvaceti ovcích v průběhu jednoho měsíce. Struky první skupiny bahnic byly před dojením ošetřeny přípravkem A (na bázi jódu), zatímco struky druhé skupiny byly ošetřeny přípravkem B (na bázi étersulfátu mastného alkoholu). V individuálních stěrech z povrchu struku před a po jeho dezinfekci v rámci toalety vemene před dojením byl, v souladu s ČSN, stanovován celkový počet mikroorganismů (CPM) a počet koliformních bakterií (CB). V individuálních vzorcích mléka sledovány vybrané mikrobiologické ukazatele kvality mléka (celkový počet mikroorganismů - CPM, počet koliformních bakterií – CB, počet somatických buněk - PSB). Zjištěné hodnoty byly statisticky vyhodnoceny metodou analýzy kovariance v programu Statistica. Po dezinfekci struků oběma přípravky došlo k statisticky významnému snížení mikrobiální kontaminace struků. Na základě vyhodnocení mikrobiologického složení vzorků ovčího mléka je možno konstatovat, že v daných podmínkách je účinnější dezinfekční přípravek B.
Czech name
Účinek dezinfekce struků na mikrobiální kvalitu ovčího mléka
Czech description
Cílem práce bylo zjistit účinek dvou různých dezinfekčních přípravků pro ošetření struků před dojením na mikrobiální složení ovčího mléka. Pokus zahrnoval dvě skupiny po dvaceti ovcích v průběhu jednoho měsíce. Struky první skupiny bahnic byly před dojením ošetřeny přípravkem A (na bázi jódu), zatímco struky druhé skupiny byly ošetřeny přípravkem B (na bázi étersulfátu mastného alkoholu). V individuálních stěrech z povrchu struku před a po jeho dezinfekci v rámci toalety vemene před dojením byl, v souladu s ČSN, stanovován celkový počet mikroorganismů (CPM) a počet koliformních bakterií (CB). V individuálních vzorcích mléka sledovány vybrané mikrobiologické ukazatele kvality mléka (celkový počet mikroorganismů - CPM, počet koliformních bakterií – CB, počet somatických buněk - PSB). Zjištěné hodnoty byly statisticky vyhodnoceny metodou analýzy kovariance v programu Statistica. Po dezinfekci struků oběma přípravky došlo k statisticky významnému snížení mikrobiální kontaminace struků. Na základě vyhodnocení mikrobiologického složení vzorků ovčího mléka je možno konstatovat, že v daných podmínkách je účinnější dezinfekční přípravek B.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
—
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů